Φωνάζουν οι Τούρκοι για Δένδια και Ιμάμογλου: Ενόχλησε η χρήση της λέξης Κωνσταντινούπολη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (Α) και τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. ΑΠΕ- ΜΠΕ




Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, είχε χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση περίπου μίας ώρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Η συνάντηση έγινε μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου, όπου και συμμετείχε ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ΕΘΝΟΥΣ, Μαρία Ζαχαράκη, σε δηλώσεις του ο κ. Δένδιας, ο οποίος επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι έλαβε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» σε όλους τους Έλληνες αλλά και τους ανθρώπους απανταχού της οικουμένης.

«Είχα τη χαρά σήμερα να γιορτάσω τα Χριστούγεννα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου άκουσα τη λειτουργία την οποία έκανε ο προκαθήμενος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και δέχτηκα μαζί με την οικογένειά μου τις ευλογίες του. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχηθώ σε όλες και όλους, καταρχήν σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, στους ορθόδοξους χριστιανούς αλλά και σε όλους τους ανθρώπους απανταχού της οικουμένης και εδώ στους Τούρκους οικοδεσπότες μας ό,τι καλό. Υγεία, ευτυχία, αγάπη και ευημερία. Να είμαστε πάντα καλά και του χρόνου!», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Παρών και ο Ιμάμογλου

Στον εορτασμό των Χριστουγέννων, που γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα φέτος στο Φανάρι, το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μετά τη θεία λειτουργία για να του ευχηθεί «χρόνια πολλά» για την ημέρα, ενώ είχε μία πολύ σύντομη συνομιλία και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, που έσπευσαν σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναζητώντας μία δήλωση από τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην ανατ. Μεσόγειο. Ωστόσο ο κ. Δένδιας απέφυγε να δώσει το οποιοδήποτε πολιτικό μήνυμα ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε πάντως πυρά από τα φιλο-κυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, επειδή αποκάλεσε τον Εκρέμ Ιμάμογλου στο λογαριασμό του στο twitter «Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης» κι όχι «Istanbul». Όπως γράφει η ιστοσελίδα της φιλο-Ερντογανικής εφημερίδας Takvim, «Ο Έλληνας υπουργός, υποστηρικτής του Χαφτάρ αποκάλεσε τον Ιμάμογλου ‘Mayor of Contantinople’». Δεν έλειψαν βέβαια και… οι καχυποψίες του τουρκικού Τύπου, που χαρακτήρισε «περίεργη» το συναπάντημα σήμερα Δένδια – Ιμάμογλου στο Φανάρι, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν από την Τυνησία έκανε δηλώσεις για την ανατ. Μεσόγειο.

Ιστοσελίδες αποδίδουν σκοπιμότητα στον Ιμάμογλου να επισκεφτεί σήμερα το Πατριαρχείο, όπου βρίσκονταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, καθώς το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αντιτίθεται στην πολιτική Ερντογάν στη Λιβύη, όπως και η Ελλάδα…

Στο Φανάρι ο Νίκος Δένδιας: Συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: