Ευρωπαϊκές εταιρείες – κολοσσοί έδωσαν προσφορές για τον Euroasia Interconnector




Η διεκδίκηση του έργου των τριών κομβικών υποσταθμών του ηλεκτρικού αγωγού Euroasia Interconnector  από τις μεγαλύτερες και κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες-κολοσσούς, μέσω του σχετικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο φορέας υλοποίησης του Euroasia Interconnector, είναι χαρακτηριστική της σημασίας αλλά και της εμπιστοσύνης που δείχνουν στο εξαιρετικά κρίσιμο για την Κύπρο έργο.

Σε αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», περιλαμβάνεται και ο κορυφαίος οργανισμός παγκοσμίου εμβέλειας στον τομέα της ενέργειας.

Με τη λήξη της περιόδου υποβολής των προσφορών, ο  φορέας υλοποίησης του ηλεκτρικού αγωγού που συνδέει τα εθνικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, που αποτελεί και ευρωπαϊκό έργο, ανακοίνωσε την παραλαβή δεσμευτικών προσφορών για την κατασκευή των τριών σταθμών μετατροπής της EuroAsia Interconnector.

Οι σταθμοί βρίσκονται στην Κοφίνου, στην Κύπρο, στη Χαδέρα του Ισραήλ και στην Κρήτη, διασυνδεδεμένοι με το καλώδιο ισχύος 1.000MW, με μήκος 1.208 χιλιόμετρα. Το κόστος κατασκευής των τριών σταθμών μετατροπής είναι €710 εκατομμύρια. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στον χάρτη υλοποίησης του έργου.

Οι δεσμευτικές προσφορές αξιολογούνται επί του παρόντος από τεχνικής, εμπορικής, νομικής και οικονομικής φύσης από τις ομάδες προσφορών και μελετών της EuroAsia Interconnector, με τη βοήθεια των τεχνικών συμβούλων της Teshmont Consultants LP, του νομικού συμβούλου της Clifford Chance LLP και του στρατηγικού της συμβούλου Elia Grid International.

H αξιολόγηση γίνεται ουσιαστικά για λογαριασμό της Euroasia Interconnector, από τους φορείς με τη μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοια έργα παγκόσμια. Ο Teshmont Consultants LP,  με έδρα τον Καναδά, είναι από τo 1966 εκ των κορυφαίων διεθνώς συμβούλων που εξειδικεύονται και σε σταθμούς μετατροπής όπως αυτούς της Κοφίνου, Χαδέρα και Κρήτης.  Ο νομικός οίκος Clifford Chance LLP έχει ιστορία πέραν των 200 ετών με έδρα το Λονδίνο και εξειδικεύεται σε συμφωνίες μεγάλων ενεργειακών έργων, ενώ ο Elia Grid International είναι ο εκ Βελγίου μεγαλύτερος στην Ευρώπη και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο διαχειριστές δικτύων ηλεκτρισμού, που υποστηρίζει σθεναρά τον Euroasia Interconnector.

Η EuroAsia Interconnector προχωρά τα κατασκευαστικά έργα, με στόχο την έγκαιρη λειτουργία της διασύνδεσης του Euroasia Interconnector εντός των επίσημων χρονοδιαγραμμάτων, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόσο η διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ όσο και η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτης) θα είναι έτοιμη για λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του φορέα. Η ημερομηνία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την Κύπρο, αφού θα σημάνει την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης του νησιού μας, κάτι που φέρνει μαζί του και πολύ μεγάλες νέες δυνατότητες αλλά και αναβαθμίζει ριζικά την ηλεκτρική ασφάλεια του τόπου μας.

Η διαδικασία αδειοδότησης του έργου έχει προχωρήσει με τη χορήγηση της πολεοδομικής άδειας κατασκευής του σταθμού μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) στην Κοφίνου και το σημείο προσαιγιάλωσης των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και την ΕΕ από το αρμόδιο Γραφείο Πολεοδομίας και Οικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η γη στην οποία βρίσκεται ο σταθμός μετατροπής έχει παραχωρηθεί στον φορέα υλοποίησης του έργου μέσω 33ετούς σύμβασης μίσθωσης, ενώ ο φορέας υλοποίησης του έργου έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει τη μίσθωση για δύο ακόμη περιόδους, 33 ετών εκάστη. Το κόστος κατασκευής του πρώτου σταδίου της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα (Κρήτη) με ικανότητα μεταφοράς 1.000MW ανέρχεται σε €2,5 δισεκατομμύρια.

Πηγή: “Φιλελεύθερος”, Πέτρος Θεοχαρίδης   

Η Κύπρος προσφεύγει στη Χάγη για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: