Εσκεμμένη η επίθεση στο εβραϊκό παντοπωλείο λέει ο δήμαρχος του Τζέρσεϊ Σίτι Στίβεν Φάλοπ

Αστυνομικοί στο σημείο της επίθεσης. EPA, JUSTIN LANE




Οι δράστες της χθεσινής επίθεσης στο Τζέρσεϊ Σίτι, πολύ κοντά στη Νέα Υόρκη, στοχοθέτησαν εσκεμμένα ένα εβραϊκό παντοπωλείο, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, καταγγέλλοντας τον αντισημιτισμό και οδηγώντας τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε χώρους της εβραϊκής κοινότητας.

«Έπειτα από έναν πλήρη έλεγχο των καμερών κλειστού κυκλώματος, είναι τώρα σαφές, σύμφωνα με τις εικόνες, ότι τα δύο πρόσωπα στοχοθέτησαν το εβραϊκό παντοπωλείο» έγραψε σήμερα το πρωί στο Twitter ο δήμαρχος του Τζέρσεϊ Σίτι Στίβεν Φάλοπ.

“Είμαι εβραίος και υπερήφανος που ζω σε μια κοινότητα όπως το Τζέρσεϊ Σίτι, που αγκάλιαζε πάντα όλον τον κόσμο» συμπλήρωσε.”

«Το μίσος και ο αντισημιτισμός δεν θα έχουν ποτέ θέση εδώ».

Ο ίδιος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, αναφέροντας λίγο αργότερα ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά ερωτήματα» σχετικά με το περιστατικό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 6 ανθρώπων, μεταξύ αυτών οι δύο δράστες, και μετέτρεψε μια ολόκληρη συνοικία σε εμπόλεμη ζώνη για τέσσερις ώρες χθες το απόγευμα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε χθες το βράδυ ότι οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν σε ένα νεκροταφείο κι ότι οι ένοπλοι κατόπιν κατευθύνθηκαν προς το παντοπωλείο. Δεν ανέφερε ούτε αν πρόκειται για εβραϊκό παντοπωλείο ούτε μίλησε για αντισημιτισμό.

Εντούτοις, ο Φάλοπ εξήγησε σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι μετά τους πρώτους πυροβολισμούς στο κοιμητήριο, οι δύο δράστες «κατευθύνθηκαν ήρεμα» και στοχοθέτησαν εσκεμμένα το παντοπωλείο.

Ο διευθυντής ασφαλείας της πόλης των 270.000 κατοίκων Τζέιμς Σι, τον οποίο επικαλέστηκαν αμερικανικά ΜΜΕ, σημείωσε, από την πλευρά του, ότι οι ένοπλοι συναντήθηκαν με διάφορους ανθρώπους στον δρόμο, προτού στραφούν κατά του παντοπωλείου και «επιτεθούν εναντίον πολιτών μέσα στο κατάστημα».

Μια ανώνυμη αστυνομική πηγή, που επικαλούνται οι New York Times, είπε επίσης ότι ο ένας εκ των δραστών, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν προς το παρόν δοθεί στη δημοσιότητα, ανήρτησε στο διαδίκτυο αντισημιτικά και κατά της αστυνομίας μηνύματα.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και ένα σημείωμα στο φορτηγάκι τους, το οποίο, ωστόσο, δεν παράσχει μια ξεκάθαρη εξήγηση σχετικά με τα κίνητρά τους, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ. Το NBC μεταδίδει ότι το σημείωμα είχε «θρησκευτικό» περιεχόμενο.

Ο δήμαρχος Φάλοπ απέτισε φόρο τιμής στους αστυνομικούς της πόλης, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους δύο δράστες.

Ένας αστυνομικός βρίσκεται μεταξύ των έξι νεκρών, άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

«Εάν οι δύο αστυνομικοί, που είχαν σταθμεύσει σε έναν δρόμο κοντά, δεν είχαν αντιδράσει αμέσως, είμαι 100% σίγουρος ότι η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ τραγικότερη» γράφει σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο εκτιμά σε ένα tweet ότι η επίθεση «επιβεβαιώνει μια ολοένα κι αυξανόμενη τάση του βίαιου αντισημιτισμού».

Η απειλή βρίσκεται «στις πύλες της Νέας Υόρκης» υπογραμμίζει ο ντε Μπλάζιο, επισημαίνοντας ότι νεοϋορκέζοι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να προστατεύσουν «εβραϊκούς χώρους-κλειδιά», ακόμα κι αν δεν υπάρχει «καμία αξιόπιστη ή συγκεκριμένη απειλή» εναντίον της πόλης του.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

 

Τουλάχιστον 6 νεκροί από περιστατικό με ενόπλους στο Τζέρσεϊ αναφέρουν MME

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: