Επίθεση Τζανακόπουλου στην κυβέρνηση: Θα μειωθεί το εισόδημα της μεσαίας τάξης…

File Photo: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές
Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στην ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ” η μεσαία τάξη θα δει το εισόδημά της να επιβαρύνεται γιατί ενώ η φορολογική της ελάφρυνση θα ανέλθει στο ποσό των 17 ευρώ αλλά θα μειωθεί σημαντικά από τις αυξήσεις της ΔΕΗ..”.

Τα κύρια σημεία ομιλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α΄Αθήνας Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό έχουν ως εξής:

Η ΝΔ ισχυριζόταν ότι με τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιτύχει όρους κοινωνικής συνοχής. Τη στιγμή που σας δίνουμε την επιλογή να μειώσετε τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5 % εσείς επιλέγετε να τα κρατήσετε στο 3,5 %.

Η μεσαία τάξη θα δει το εισόδημά της να επιβαρύνεται γιατί ενώ η φορολογική της ελάφρυνση θα ανέλθει στο ποσό των 17 ευρώ αλλά θα μειωθεί σημαντικά από τις αυξήσεις της ΔΕΗ, μείωση επιδομάτων και μια σειρά άλλων πολιτικών που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός.

Η ΝΔ λέει, επιπλέον, σήμερα ότι θα τιμήσει τη συμφωνία και ότι αυτή είναι ο δρόμος για να υπάρξουν σταθερά Βαλκάνια.

Στο Ελληνικό οι μπουλντόζες θα έμπαιναν την πρώτη βδομάδα, μετά αυτό πήγε στο τέλος 2019 και τώρα ποιος ξέρει πότε.

Όλα αυτά αναδεικνύουν την απόλυτη πολιτική αναξιοπιστία της ΝΔ.

Εκεί που τα πράγματα γίνονται πραγματικά επικίνδυνα όμως είναι όταν η ΝΔπαραμένει πιστή στις αρχές της.

Η βασικήπαραδοχή του προϋπολογισμού είναι ότι θα πετύχουμε ανάπτυξη με τη μείωση της φορολογίας σε ένα πολύ μικρό κομμάτι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και με τη μείωση των μισθών που επιδιώκετε,αλλά δεν ομολογείτε.

Χρησιμοποιείτε το 60% του συνολικού δημοσιονομικού χώρου για να ελαφρύνετε το 2,5% των επιχειρήσεων: 600 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στο 2,5 % του συνόλου των επιχειρήσεων και οι υπόλοιπες 800.000 επιχειρήσεις δεν θα δούνε καμία ελάφρυνση.

Υπάρχει όμως εναλλακτική πολιτική όπως είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Είναι όμως ιδεολογικά πυρηνικό στοιχείο της αντίληψής σας ότι με την ελάφρυνση μιας πολύ μικρής βάσης επιχειρήσεων θα έρθει ως δια μαγείας η ανάπτυξη.

Όποια επιλογή έχετε κάνει οδηγεί σε μείωση μισθών: κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, άρνησή σας να αυξήσετε τον κατώτατο μισθό το 2020 όπως και η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης.

Αυτή η πολιτική οπουδήποτε κι αν έχει εφαρμοστεί δεν έχει παράξει την παραμικρή επιτυχία. Και αυτό θα το δούνε και τα λαϊκά στρώματα.

Απέναντι σε αυτό πρέπει να αντιπαραβάλλουμε μια πολιτική αναδιανομής, μια πολιτική αύξησης των μισθών, μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων για τον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού μοντέλου στην πράσινη οικονομία στην καινοτομία και την ποιότητα και μια πολιτική στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Σε μέτωπο απέναντι στη ΝΔ κάλεσε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal