Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν για τις παράνομες συμφωνίες με Λιβύη: Δεν θα ακούσουμε τους «Μεσιέ»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως ρώτησε την Γαλλία η οποία επέμενε παρά τις διευκρινίσεις του ίδιου «γιατί επιμένει τόσο τη στιγμή που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη».

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «αυτοί παρακολουθούν από τις κερκίδες κι εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο».

Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι το Μνημόνιο Συμφωνίας με τη Λιβύη το υπέγραψαν με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας το διαβίβασαν στη Βουλή και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Αφού περάσει από την βουλή και γίνει ταχέως αυτό το βήμα θα έχει τεθεί πλέον σε ισχύ», ανέφερε. Αλλά, πρόσθεσε, «ασφαλώς η απέναντι πλευρά είναι αντίθετη. Εκείνοι που διεκδικούν δικαιώματα σε αυτά που δεν έχουν δικαιώματα σε τέτοια κατάσταση ασφαλώς βρίσκουν δυσκολίες».

Ασφαλώς, είπε, όπως είναι ενοχλημένες κυρίως Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ, ενθαρρύνουν και την ΕΕ.

«Τώρα στην τετραμερή και η Γαλλία και η Γερμανία επέμειναν σε αυτό το θέμα. Εμείς κάνανε τις απαραίτητες δηλώσεις αλλά δυστυχώς η ενόχληση της Γαλλίας εξακολούθησε».

Μετά είπε «εσύ γιατί επιμένεις τόσο πολύ γι αυτό; Έχεις δικαίωμα εσύ εδώ; Εδώ εγγυήτριες χώρες είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία. Εσύ από που μπαίνεις εδώ; Εμείς εδώ χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας ως εγγυήτριες χώρες. Εκεί έχουμε ομογενείς μας (όπως αποκάλεσε τους Τ/Κ) και είμαστε με το μέρος τους. Επομένως θα εργαστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε και τα δικά τους συμφέροντα. Δεν τίθεται θέμα να τους αποποιηθούμε, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή το δίκιο βρίσκει το δρόμο του» και αυτό τους ενοχλεί. «Αλλά όλη η ιστορία είναι εδώ. Τώρα βλέπετε κάποιοι έχουν προσεγγίσεις όπως ‘αποσυρθείτε από εκεί, μην μένετε εδώ, διαφορετικά θα τα στείλουμε στην πατρίδα σας’.

Αναφερόμενος στην συμφωνία με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με αυτό το βήμα κάποιοι λένε ψέματα. «Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τουρκικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ότι η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει νέες συζητήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε «πολύ σωστά το είπε». «Ασφαλώς και θα προκαλέσει νέες συζητήσεις.

Ο χρόνος κυλάει σαν το νερό. Όλα αυτά τα κείμενα συμφωνίας θα ονομάζονται συμφωνίες ή μνημόνια; Όλα αυτά πρέπει να επικαιροποιηθούν. Αυτοί δεν ξέρουν καν ποιος έχει την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Θα το μάθουν και αυτό. Να μας συγχωρέσουν αλλά υπάρχουν αυτοί οι “Μεσιέ’ που πηγαινοέρχονται, η χώρα τράβηξε πολλά από αυτούς», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν θα αφήσουν αυτή την υπόθεση σε αυτούς τους «Μεσιέ». «Να μας συγχωρέσουν, αυτοί που υπερασπίζονται το δίκαιο αυτής της χώρας είναι προσεκτικοί. Αλλά αυτοί που δεν την προστατεύουν ας μας συγχωρέσουν. Αυτοί άλλωστε βρήκαν τη θέση τους. Εμείς δεν πορευτήκαμε μαζί τους και δεν θα πορευτούμε. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα και το δίκαιο της».

Δεν τίθεται θέμα, πρόσθεσε, «να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό».

«Αυτοί παρακολουθούν από τις κερκίδες, εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

 

Οι Τούρκοι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την επικύρωση του άθλιου μνημονίου με τη Λιβύη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal