Επιμένουν οι Τούρκοι για επεισόδιο με ισραηλινό σκάφος: Στο ΥΠΕΞ ο ισραηλινός επιτετραμμένος

File Photo: Τουρκικό σκάφος Πηγή: Τουρκικό πολεμικό ναυτικό.




Επειδή εισήλθε στα “χωρικά ύδατα” των κατεχομένων εμποδίστηκε το ισραηλινό σκάφος από την Τουρκία, υποστηρίζει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υπό τον τίτλο “Απομακρύνθηκε πλοίο του Ισραήλ από τα ‘χωρικά ύδατα’ της ‘τδβκ’”. Πάντως η Χουριέτ αναφέρει ακόμη ότι ο επιτετραμμένος του Ισραήλ κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του έγινε προειδοποίηση για τον αγωγό που σχεδιάζεται να πάει στην Ευρώπη, εννοώντας προφανώς τον East Med.

  • Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας το επεισόδιο έγινε την τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου και οι τουρκικές φρεγάτες κάλεσαν μέσω ασυρμάτου το ισραηλινό πλοίο αναφέροντάς του “αποχωρείστε αμέσως από την περιοχή” και ότι το Ισραηλινό πλοίο αποχώρησε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ισραηλινό ερευνητικό πλοίο μπήκε “στα χωρικά ύδατα της ‘τδβκ’” στο τεμάχιο που “έχουν κηρύξει μονομερώς οι Ε/Κ” αλλά και που ταυτόχρονα “αποτελεί και τεμάχιο της ‘τδβκ’” και για το οποίο έχει ‘αδειοδοτηθεί’ τη τουρκική εταιρεία πετρελαίου νοτίως της Κύπρου”. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τον περασμένο μήνα εκεί είχε ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Η Χουριέτ επικαλούμενη επίσης το ισραηλινό Κανάλι 13 και την Jerusalim Post, αναφέρει ότι την περασμένη βδομάδα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο επιτετραμμένος του Ισραήλ στον οποίο έγινε προειδοποίηση για τον αγωγό που σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τα ανοιχτά του Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Ελλάδας να φτάσει στην Ιταλία. Το τουρκικό ΥΠΕΞ φέρεται να υπενθύμισε στον Ισραηλινό διπλωμάτη ότι τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία αναφέροντάς του, λέγοντάς του ότι ο αγωγός θα περάσει από τουρκική περιοχή και χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Διαψεύδει η Λευκωσία οποιοδήποτε επεισόδιο με ισραηλινό και τουρκικό πλοίο εντός της ΑΟΖ της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: