Επέλαση “δορυφορικών αστερισμών”: Χιλιάδες δορυφόροι για “διαστημικές” ταχύτητες Ιντερνετ

File photo: Δορυφόροι σε τροχιά . Photo via eutelsat.com




Οι Αστρονόμοι ανησυχούν σοβαρά ότι η δυνατότητά τους να παρατηρούν στο Σύμπαν βρίσκεται υπό απειλή. Από την επόμενη  εβδομάδα θα τεθούν σε τροχιά χιλιάδες νέοι δορυφόροι οι οποίοι προορίζονται να εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν ταχύτερο Ιντερνετ στη Γη από το Διάστημα.

Όμως ήδη οι πρώτες “φουρνιές” αυτών των δορυφόρων, οι οποίοι έχουν σταλεί στο διάστημα από την αμερικανική εταιρεία SpaceX, επηρεάζουν σοβαρά τις εικόνες του νυχτερινού ουρανού.

Φαίνονται τόσο λαμπεροί και τόσο απαστράπτοντες που συναγωνίζονται τα άστρα… Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι “μεγαλο-αστερισμοί” των δορυφόρων μπορεί να σκιάσουν τις εικόνες από τα οπτικά τηλεσκόπια και να δημιουργήσουν παρεμβολές στις ραδιο – αστρονομικές τους παρατηρήσεις.

Οι εταιρίες που εμπλέκονται δηλώνουν ότι συνεργάζονται με τους αστρονόμους για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των δορυφόρων.

Γιατί τόσοι πολλοί δορυφόροι;

Όλα έχουν να κάνουν με το γρήγορο Ιντερνετ. Αντί να δεσμεύονται από καλώδια και σύρματα, οι δορυφόροι μπορούν να προσφέρουν πρόσβαση στο Ιντερνετ στη Γη από το Διάστημα.

Κι όταν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι δορυφόροι σε τροχιά, σημαίνει πως ακόμη κι η πιο απομακρυσμένη περιοχή μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ένα παράδειγμα αρκεί: Υπάρχουν σήμερα 2.200 ενεργοί δορυφόροι που “πετούν” γύρω από τη Γη. Ομως, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο αστερισμός της  Starlink –  ένα πρόγραμμα της αμερικανικής εταιρείας SpaceX –  θα αρχίσει να στέλνει σταδιακά 60 δορυφόρους σε τροχιά ανά μερικές εβδομάδες.

  • Αυτό θα σημαίνει ότι περίπου 1500 δορυφόροι θα έχουν μπει σε τροχιά μέχρι το τέλος του ερχόμενου χρόνου και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, ο στόλος τους μπορεί να έχει φτάσει τους 12.000.

Η βρετανική εταιρεία OneWeb έχει στόχο περίπου  650 δορυφόρους- όμως μπορεί να φτάσουν και τους 2,000 εάν υπάρξει αρκετή ζήτηση από τους καταναλωτές.

Απ’ την πλευρά της η Amazon έχει σχεδιάσει έναν αστερισμό 3,200 δορυφόρων.

Γιατί ανησυχούν οι αστρονόμοι;

Τον Μάιο και τον Νοέμβριο, η Starlink έστειλε 120 δορυφόρους σε τροχιά κάτω των 500km.

Τότε ήταν που οι άγρυπνοι παρατηρητές του ουρανού συνειδητοποίησαν ότι ήταν τόσοι λαμπεροί που αποτύπωναν λευκές μεγάλες λάμψεις στις εικόνες τους.

Η Ντάρα Πάτελ, αστρονόμος από το Royal Observatory Greenwich δηλώνει: “Αυτοί οι δορυφόροι έχουν περίπου το μέγεθος ενός τραπεζιού, αλλά έχουν αντικατοτρισμό και τα πάνελ τους αντικατοπτρίζουν πολύ από το ηλιακό φως, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να τους βλέπουμε στις φωτογραφίες που παίρνουμε με τα τηλεσκόπια”.

“Επίσης αυτοί οι δορυφόροι κάνουν μεγάλη χρήση πομπών… κι αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παρεμβληθούν στα σήματα που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι. Ετσι και πάλι επιδρούν για τα καλά στο έργο της Αστρονομίας”, προσθέτει.

“These satellites are also big radiowave users… and that means they can interfere with the signals that astronomers using. So it also affects radio astronomy as well.”

Με λίγα λόγια, οι αστρονόμοι ανησυχούν ότι αυτοί οι δορυφορικοί αστερισμοί θα κρύψουν ό,τι υπάρχει πίσω τους ή και δίπλα τους στο διάστημα. Ειδικά, μεγάλα προβλήματα μπορει να προκληθούν σε μεγάλα τηλεσκόπια που πραγματοποιούν έρευνες στον ουράνιο θόλο, όπως το αναμενόμενο Large Synoptic Survey Telescope (LSST) στη Χιλή.

Ωστόσο, ο καθηγητής Μάρτιν Μάρστοου, αστροφυσικός στο  University of Leicester δηλώνει πως αρκετά από τα προβλήματα μπορούν να λυθούν.

“Πραγματικά, ο αριθμός των δορυφόρων ακούγεται τρομακτικός, όμως το διάστημα είναι τόσο μεγάλο – οπότε η πυκνότητά τους δεν θα είναι τόσο σημαντική”, δηλώνει.

“Κι επειδή οι δορυφόροι έχουν γνωστές θέσεις, μπορείς να ξέρεις ότι αυτή η κουκκίδα που βλέπεις είναι δορυφόρος και πιθανόν να εμφανίζεται σα μια λάμψη φωτός – αλλά ξέρεις τί είναι και μπορείς να το αφαιρέσεις από την εικόνα”, προσθέτει.

Ωστόσο, για την ραδιοαστρονομία τα προβλήματα μπορεί να είναι πιο σύνθετα, καθώς τα ραδιοσήματα που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι θα είναι διαφορετικά από αυτά που αναζητούν οι αστρονόμοι, αλλά παρ’ όλα αυτά, πιθανόν να δημιουργούν και πάλι παρεμβολές.

Πηγή: BBC

Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την έκλειψη Ηλίου: Εντυπωσιακές εικόνες [video, photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: