Έως και 400% πιο ακριβά data κινητών στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη: Αποκαλυπτικές 4 έρευνες

File Photo: Με το σταγονόμετρο χρησιμοποιούν Ελληνες τα δεδομένα κινητής, λόγω των χρεώσεων. ΚΥΠΕ




Κατά πολύ ακριβότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι οι χρεώσεις που υφίσταται ο Έλληνας χρήστης για τη χρήση δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε μικρότερη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της ψηφιακής (και όχι μόνο) οικονομίας.

Τα δεδομένα που φέρνουν στο φως ανεξάρτητες εταιρίες αλλά και θεσμικές καταγραφές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι αποκαλυπτικά:

Συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ σημειώνει ότι ο μέσος ‘Ελληνας χρήστης καταναλώνει το 1/4 των δεδομένων που καταναλώνει ο μέσος Ευρωπαίος. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους μελετητές του ΙΟΒΕ, ο Έλληνας κάνει χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών 1,5 φορά λιγότερο απ’ ό,τι οι χρήστες της ενωμένης Ευρώπης των «28».

Το ΙΟΒΕ στη μελέτη του υποστηρίζει ότι το κόστος χρήσης κινητού στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις χρεώσεις προ φόρων και πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις χρεώσεις μετά από φόρους.

Στο τελευταίο βαγόνι της Ευρώπης

Ουραγός της Ευρώπης στον δείκτη ψηφιακής ανταγωνιστικότητας είναι η χώρα μας και με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των εκθέσεων για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI)

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε φέτος η Κομισιόν, «κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η Ελλάδα σημείωσε ελαφρώς μεγαλύτερη πρόοδο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., κατατάσσεται ωστόσο 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον δείκτη της DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019».

Συγκεκριμένα, μεταξύ 21 χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση με βάση το υψηλότερο κόστος χρέωσης, ενώ μετά την προσθήκη των φόρων (ειδικού τέλους και ΦΠΑ) ανεβαίνει στην 6η θέση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η φορολογία ανέρχεται από 39% έως 49% του λογαριασμού, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο 40%.

Όσον αφορά στις τιμές που πληρώνουν οι Ελληνες για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας μέσω φορητών συσκευών (laptop, tablet κ.λπ.) από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής αναφοράς DESI, προκύπτει ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη ακριβότερη με 56 ευρώ, με «πρωταθλήτρια» πανευρωπαϊκά τη Βουλγαρία με 59 ευρώ. «Οι πιο φθηνές χώρες», σημειώνει η έκθεση της Επιτροπής, «είναι το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Γαλλία με τιμές κάτω των 10 ευρώ».

Έβδομη ακριβότερη χώρα στον κόσμο η Ελλάδα σύμφωνα με την Cable

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της βρετανικής Cable, για το κόστος ενός GB η Ελλάδα έχει το υψηλότερο τέλος για mobile data στην Ευρώπη με 28,88 ευρώ ανά GB, με την Ουκρανία να έχει το φθηνότερο, στα 0,45 ευρώ ανά GB. Ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 7,5 ευρώ. Η έρευνα αφορά το 2018 και βασίζεται σε ονομαστικές τιμές πάνω από 6.300 πακέτων κινητής τηλεφωνίας από 230 χώρες. Για την εξαγωγή των στοιχείων για την Ελλάδα η Cable βασίστηκε σε 15 διαφορετικά πακέτα κινητής και σε ό,τι υλικό προσφέρουν οι πάροχοι στους επίσημους ιστότοπούς τους. Σημειώνεται ότι πηγές των εγχώριων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θεωρούν τη συγκεκριμένη έρευνα αναξιόπιστη, επειδή τα στοιχεία στα οποία βασίζεται προέρχονται από τις επίσημες ονομαστικές τιμές και όχι τις πραγματικές, στις οποίες υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις ανα πελάτη.

Έως και 267% ακριβότερη από την Ολλανδία

Σύμφωνα, τέλος με την Telecomparer, εταιρεία που εξειδικεύεται σε μελέτες και έρευνες αγοράς για τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, με βάση τις τιμές που έχει η Ολλανδία για πακέτα που προσφέρουν κλήσεις χωρίς όριο και 1-2 GB, η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 138%. Οταν το προσφερόμενο πακέτο αυξηθεί σε 2-5, τότε η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 198%, ενώ αν πρόκειται για συμβόλαια με 5-10 GB, οι Ελληνες χρήστες πληρώνουν ακριβότερα κατά 184%. Αν η σύνδεση αφορά κλήσεις χωρίς όριο αλλά πάνω από 10 GB, τότε οι τιμές στην Ελλάδα υπερβαίνουν τις αντίστοιχες της Ολλανδίας κατά 267%. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2019 και βασίζεται τουλάχιστον σε 1.300 πακέτα συνδέσεων από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Στο Μαξίμου οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας: Στόχος περισσότερα data χωρίς αυξήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: