Ενθουσιασμός Τραμπ και Μέρκελ για θρίαμβο Τζόνσον: Απογοήτευση από Πούτιν και Ευρώπη

File Photo: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον . EPA, DYLAN MARTINEZ, POOL MAXPPP OUT




Παραδοσιακοί σύμμαχοι ενθουσιάστηκαν, σκεπτικιστές και αντίπαλοι απογοητεύτηκαν από την ιστορική νίκη του Κόμματος των Τόρις και του ηγέτη τους Μπόρις Τζόνσον στις χθεσινές εκλογές στη Βρετανία. Οι πάντες, όμως, ευχαριστήθηκαν επειδή, τουλάχιστον, τελείωσε μια βασική αβεβαιότητα: τί θέλουν οι Βρετανοί. Τώρα αρχίζει η αγωνία του Brexit.

Χαρές και ευκαιρία για “δουλειές” από Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η νίκη του Τζόνσον σημαίνει ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα είναι ελεύθερες να συνάψουν μια “μαζική”, νέα εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

“Αυτή η συμφωνία έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ πιο μεγάλη και πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε συμφωνία έχουμε κάνει με την ΕΕ. Γιόρτασέ το, Μπόρις”, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

O Ευρωπαϊκός σκεπτικισμός

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μισέλ δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τη Βρετανία αλλά κάλεσε το Λονδίνο να εργαστεί με “καλή πίστη”.

Πρόσθεσε πως η ΕΕ αναμένει μια άμεση ψήφο του κοινοβουλίου για την αποχώρηση από την ΕΕ. “Αναμένουμε, το συντομότερο δυνατόν, μια ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου… είναι σημαντικό να έχουμε σαφήνεια” είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ συγχαίρει

“Συγχαρητήρια, Μπόρις Τζόνσον, για την ηχηρή σου νίκη. Αναμένω να συνεργαστώ μαζί σου για την φιλία και την ισχυρή συνεργασία των χωρών μας”, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Άσχημα νέα για την Ευρώπη- Τσεχία

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις προειδοποίησε ότι «είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη». «Πρόκειται προφανώς για τεράστια επιτυχία του Μπόρις Τζόνσον. Είναι ένας χαρισματικός ηγέτης», σχολίασε ο Μπάμπις.

«Κέρδισε και τώρα θα φύγουν, δυστυχώς. Είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη», πρόσθεσε προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σκεπτικισμός και αμφιβολίες από Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αμφιβάλλει αν θα βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας μετά τη μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές.

“Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που κερδίζουν τις εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα θα ταχθούν υπέρ του διαλόγου και θα επικεντρωθούν στη δημιουργία καλών σχέσεων με τη χώρα μας. Όμως δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό αυτές οι προσδοκίες θα υλοποιηθούν στην περίπτωση των Συντηρητικών” της Βρετανίας, επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αργότερα χθες  σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος  Πούτιν συγχαίρει τον Μπόρις Τζόνσον και δηλώνει ότι επιθυμεί έναν “εποικοδομητικό διάλογο” .

“Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και πλήρους συνεργασίας σε διαφόρους τομείς θα ανταποκριθεί στα συμφέροντα των δύο χωρών μας και όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου”, φέρεται να δηλώνει ο πρόεδρος Πούτιν, κατά την  ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ενθουσιασμός και στο Ισραήλ

Η νίκη του Τζόνσον είναι “νίκη των αξιών” επί του αντι-σιμητισμού  δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Κάτς.

«Το φάσμα του αντισημιτισμού πλανάτο πάνω από αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Και ο βρετανικός λαός ψήφισε μαζικά εναντίον του, κάτι που δείχνει, κατά την άποψή μας, τις αξίες και την ιστορία του βρετανικού λαού», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά του μίσους», είπε ακόμη ο Κατζ, χωρίς να κατονομάσει αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για τον αντισημιτισμό στη Βρετανία, σύμμαχο-κλειδί του Ισραήλ.

«Συγχαρητήρια φίλε μου @Μπόρις Τζόνσον για αυτή την ιστορική νίκη. Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον βρετανικό λαό και για τη φιλία μας», σχολίασε στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος που ηττήθηκε από τους Συντηρητικούς του Τζόνσον, αντιπαρατέθηκαν τον περασμένο χρόνο μέσω τουίτ στη βάση κατηγοριών για αντισημιτισμό στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος.

 

HJ Με πληροφορίες από Reuters, AFP

 

Τρέχει με… χίλια για το brexit ο Τζόνσον: Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι, πως αντιδρούν τα χρηματιστήρια

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: