Ενισχύεται η Κυπριακή Δημοκρατία με την προσφυγή στη Χάγη, λέει ο Νεοφύτου

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, και προεδρικός υποψήφιος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΔΗΣΥ




Η Κυπριακή Δημοκρατία και τα πολιτικά επιχειρήματα που προβάλλει στη διαφορά της με την Αγκυρα, ενισχύονται με την προσφυγή στη Χάγη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του Παγκύπριου Συνεδρίου της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η Κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αναφέρθηκε σε ερώτημα που δέχθηκε σε διεθνή συνέδρια στα οποία παρέστη την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, παρουσία ξένων αξιωματούχων, επιστημόνων και διπλωματών, για ποιο λόγο η Κύπρος δεν κάνει διάλογο με την Τουρκία για θέματα ΑΟΖ, τονίζοντας ότι δεν είναι η Λευκωσία που αρνείται αυτό το διάλογο.

«Είναι η Τουρκία που από το 1964 αρνείται να συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί, κατά την λανθασμένη άποψή της , δεν την αναγνωρίζει. Άρα ποια άλλη διέξοδο είχε η Κυπριακή Δημοκρατία στο να προσφύγει στη Χάγη; Μπορεί να υπάρχουν τα νομικά ζητήματα, το ότι για να μπορέσει να εξεταστεί χρειάζεται η συναίνεση μιας άλλης πλευράς, δεν μπαίνω στα νομικά ζητήματα, είπα από την πρώτη μέρα ότι αντικρίζω ως Αβέρωφ Νεοφύτου και Δημοκρατικός Συναγερμός αυτή την κίνηση της Κυβέρνησης, πέραν από τη νομική πτυχή, για μένα έχει βαρύτητα η πολιτική προσέγγιση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, θα μπορεί σε επόμενο διεθνές συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχει, να είναι πιο συγκεκριμένος στις απαντήσεις του και να λέει στους συνομιλητές του ότι πέραν από τα πολιτικά ζητήματα, προσφέρουμε και την διέξοδο, στην Τουρκία, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, να συνεργαστεί και όποιο αποτέλεσμα κρίνει το Δικαστήριο θα είναι από την ΚΔ απόλυτα σεβαστό.

«Άρα αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης ενισχύει και τα πολιτικά μας επιχειρήματα ως Κυπριακή Δημοκρατία. Από την άλλη είμαι ένας πραγματιστής πολιτικός και γνωρίζω ότι αυτά τα ζητήματα για να λυθούν ολιστικά χρειάζεται ο διάλογος. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, κάνει ότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε οτιδήποτε μέχρι τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, αλλά ένας είναι ο δρόμος και η ομαλοποίηση όλης αυτής της κατάστασης περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε ότι αν δεν βρούμε τη λύση, θα συζητάμε καθημερινά για τα ενεργειακά θέματα και με την πάροδο του χρόνου θα ξεχάσουμε την κατοχή, και άρα ο δρόμος είναι μέσα από την λύση του Κυπριακού να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς και άλλους πόρους μας, προς το καλό του συνόλου του Κυπριακού λαού.

«Εάν τα καταφέρουμε και ευοδωθούν οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού, το μεγαλύτερο μας όπλο όσον αφορά την ΑΟΖ θα είναι οι Τ/κ συμπατριώτες μας, γιατί οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου, όσο επηρεάζουν τους Ε/κ, το ίδιο ακριβώς επηρεάζουν και τους Τ/κ και θα έλεγα και σε μεγαλύτερο βαθμό, γιατί όποιος πόρος αφαιρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφαιρείται από το σύνολο του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Συνέδριο ΟΝΕ

Οι δηλώσεις έγιναν στο Παγκύπριο Καταστατικό και Εκλογικό Συνέδριο της ΟΝΕ με τον Πρόεδρό της Μάριο Πελεκάνο να αναφέρει πως η ΟΝΕ μετεξελίσσεται και προχωρά «γιατί ο σύγχρονος κόσμος μας επιβάλλει να αλλάζουμε και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε, έτσι ώστε να παραμένουμε πάντα σύγχρονοι».

Ανέφερε ότι στο συνέδριο θα γίνουν τοποθετήσεις και στα θέματα της καθημερινότητας των νέων επιστημόνων για να διαμορφωθούν προτάσεις προς τον ΔΗΣΥ για εφαρμογή πολιτικών για ένα πιο ελπιδοφόρο περιβάλλον για τους νέους μας.

ΚΥΠΕ/Κυριακή Χριστοδούλου/ΓΜΙ

Λευκωσία, Κύπρος

Ο Αναστασιάδης χαιρετίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου για δύο προεδρικές θητείες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: