Ενεργοποίηση των τριμερών για την αναχαίτιση των τουρκικών προκλήσεων επιχειρεί η Αθήνα

File Photo: Ο στρατηγός αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχαν σε τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο του Καϊρου, στην Αίγυπτο. ΓΤΠ – Σταύρος Ιωαννίδης




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η ενεργοποίηση των τριμερών σχημάτων της ανατολικής Μεσογείου τίθεται ως ένας εκ των πρώτων στόχων της Ελληνικής διπλωματίας η οποία κινείται πρώτη και ακολουθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  • Οι ανακοινώσεις των κρατών που μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες έχουν αναδειχθεί ως πυλώνας σταθερότητας της περιοχής, ήδη έχουν αντιδράσει στο νέο μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης που όντως τάραξε τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα ο υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και με επιχειρήματα θ’ αναδείξει τις επόμενες ημέρες στο Λονδίνο, ότι μια χώρα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ κινείται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο απειλητικά έναντι μιας άλλης χώρας της Συμμαχίας.

Τα τεκμηριωμένα αυτά στοιχεία πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνόδου και με τον Ταγίπ Ερντογάν να βάλλει ακόμη κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένονται με ενδιαφέρον, αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει πάψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

  • Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν μάλιστα ότι αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί στην Κύπρο. Μια ακόμη κίνηση που επεξεργάζεται το επιτελείο του πρωθυπουργού, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, είναι στην Μεγαλόνησο να βρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν επιβεβαιωθούν στον απόλυτο βαθμό αυτές οι πληροφορίες, γίνεται ξεκάθαρο ότι και μετά τις επαφές του πρωθυπουργού στην Μεγάλη Βρετανία, ένα ταξίδι στην Μεγαλόνησο δεν θα στέλνει μόνο μήνυμα υψηλού συμβολισμού. Αθήνα και  Λευκωσία συντονίζουν απόλυτα τις κινήσεις τους για τα επόμενα βήματα που θ’ ακολουθήσουν, ώστε ν’ αναχαιτιστούν τα νέα δεδομένα που επιχειρεί η Άγκυρα να εδραιώσει στην Αν. Μεσόγειο με έναν ακόμη παράνομο τρόπο.

  • Οι τριμερείς στρατιωτικές συμμαχίες που δεν σταματούν ν’ ανησυχούν την Τουρκία

Πάντως και σε στρατιωτικό επίπεδο οι συνεργασίες των κρατών που αποτελούν τις τριμερείς συμμαχίες, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος  και Ισραήλ, και Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος,  έχουν δείξει πως όχι μόνο δεν μένουν στις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας που αναθεωρήθηκαν πριν λίγο καιρό, αλλά τις επεκτείνουν με κάθε ευκαιρία.

Στην άσκηση «Νηρηίς 19» του Πολεμικού Ναυτικού πήρε μέρος και μονάδα επιφανείας του Ισραήλ (σ.σ. ήταν ο λόγος «πρόφαση» για τη Άγκυρα να μην λάβει μέρος ως μέλος του ΝΑΤΟ μαζί με άλλα πολεμικά πλοία της Συμμαχίας), την ώρα που τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων Ισραηλινών εκπαιδεύονταν στην Κρήτη.

  • Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ανακοινώσεις, οι «SOF» του Ισραήλ, οι οποίοι δεν ανοίγονται εύκολα, δείχνουν την αμέριστη εμπιστοσύνη στους Έλληνες συναδέλφους τους. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά διότι και Ελληνικά τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων αρκετά συχνά εκπαιδεύονται στο Ισραηλινό έδαφος και μάλιστα σε διαφορετικά σενάρια τεχνογνωσίας των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις ίδιες ημέρες ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ είχε ταξιδέψει στην Κύπρο όπου ήδη είχαν μετασταθμεύσει μαχητικά F-16 της χώρας του, όπως και καταδρομείς για να πραγματοποιηθεί ακόμη μια άσκηση με τους Κυπρίους των Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν αποκτήσει μεγάλο μέρος της τεχνογνωσίας τους από την Ελλάδα.

Η «Μέδουσα 9» ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και την Αίγυπτο, παρακολουθήθηκε εκ του μακρόθεν από Τουρκικά πολεμικά πλοία και οι αναφορές  που πήγαν πίσω στην Τουρκία, ιδίως εκείνες που είχαν να κάνουν με ασκήσεις στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν ήταν καθόλου αρεστές.

  • Και αυτό το τριμερές σχήμα- ήταν το πρώτο που είχε ενοχλήσει την Άγκυρα- έχει στείλει πολλά μηνύματα στην Τουρκία, ιδίως η Αίγυπτος που παραμένει ένας ορκισμένος εχθρός της Άγκυρας.

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται επιπλέον συνεκπαιδεύσεις, κάτι που είχε ζητήσει και ο πρόεδρος Σίσι κατά τη σύνοδο κορυφής του Καϊρου. Έλληνες και Αιγύπτιοι θα βρεθούν και πάλι μαζί ώστε να επαναλάβουν κομμάτια των κοινών ασκήσεων σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης της συναντίληψης που απαιτεί η συμμαχία της Αν. Μεσογείου.

Ύπουλες κινήσεις της Άγκυρας με την Λιβύη: Oι ελληνικές Ε.Δ. δεν είναι οι “άτακτοι” της Συρίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: