Ένας Μενέντεζ και μερικοί συνάδελφοί του με τους ακτιβιστές του HALC έκαναν τη δουλειά!

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Κ), με τους δημοσιογράφους Μιχάλη Ιγνατίου και Πέτρο Κασφίκη (Δ). Photo via Twitter, @mignatiou




Κύριο άρθρο της
εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Κύπρου

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι υπερασπιστής, προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν και όχι μόνο για το Κυπριακό, την Κύπρο και την Ελλάδα.

  • Προ ημερών πρωτοστάτησε στην αναγνώριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της Αρμενικής Γενοκτονίας. Πάλεψε, πολέμησε για να πετύχει το στόχο του. Και δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη), είναι ένας πολιτικός των έργων και αυτό το απέδειξε πολλές φορές γι αυτό και έχει πολύ υψηλή δημοφιλία στην αμερικανική κοινωνία.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ την ομιλία του στο Κογκρέσο, μετά τη ψήφιση του ψηφίσματος για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, είδαμε ένα άνθρωπο να δακρύζει και να αισθάνεται δικαίωση για τους αγώνες του. Όχι γιατί κέρδισε ο ίδιος μια μάχη από τις πολλές που έδωσε τόσα χρόνια στην πολιτική, αλλά επειδή θα δικαιωθούν όσοι Αρμένιοι βίωσαν τη Γενοκτονία. Ζουν ακόμη, όπως είπε, άνθρωποι που γλύτωσαν από την τουρκική θηριωδία και αυτό θα είναι η καλύτερη εξέλιξη, μια ιστορική απόφαση–σταθμός, που τιμά τους νεκρούς της Γενοκτονίας.

  • Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά, διαχρονικά, την πορεία του Ρόμπερτ Μενέντεζ χαρακτήρισε ως «εντυπωσιακή» τη στιγμή που εγκρίθηκε το ψήφισμα, καθώς τόσο οι Ρεμπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές ήταν εμφανώς ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο έστειλαν σαφές το μήνυμα για το τι θα συμβεί όταν φτάσει στην Ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

ΑΠΟ την άλλη πλευρά, ο Λευκός Οίκος είδε κατάματα την πραγματικότητα. Διαπίστωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, υποστηρίζουν τους Κούρδους, Αρμένιους και εναντιώνονται στους Τούρκους.

  • Αυτό με βάση τη στάση των γερουσιαστών σημαίνει πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά σε σχέση με την τοποθέτηση του έναντι της κατοχικής Τουρκίας. Μέχρι σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερνε να προστατεύσει τον φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να παγώσει τις κυρώσεις. Τώρα προφανώς και είναι διαφορετικά τα δεδομένα. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα υιοθετηθούν κυρώσεις από την πλειοψηφία των μελών του Κογκρέσου.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις ΗΠΑ έχει εργαστεί σκληρά μαζί με ανθρώπους όπως τον γερουσιαστή Μενέντεζ για να διαμορφωθούν πλειοψηφίες στα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Πολιτειών, να ασκούν επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι σαφές πως καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε το Hellenic American Leadership Council, HALC, το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος Νίκος Μούγιαρης.

  • ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ υπάρχουν και αυτό επιβεβαιώνεται προδήλως εκ του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται συναφώς την εκστρατεία που ξεκίνησε για να υπάρξει αντίδραση στην αγορά των S-400 από την Τουρκία. Συστηματικά και μεθοδικά, με δημοσιεύσεις και ενημερώσεις, το θέμα έφθασε στα ψηλά δώματα της αμερικανικής διοίκησης. Όλα αυτά δεν έγιναν… αυτόματα και χωρίς αγώνες. Οι άνθρωποι του HALC γνωρίζουν καλύτερα από όλους πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρημα και πόσο ανηφορικός ήταν ο δρόμος προς την κατεύθυνση της επίτευξης αποτελέσματος.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ υπάρχουν, το θέμα είναι η αξιοποίησή τους και να υπάρχει σχεδιασμός και δράσεις.

Η ακινησία δεν αποδίδει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ο “πόλεμος” για τα F-35 τελείωσε με νίκη της Ομογένειας: Σειρά έχουν οι κυρώσεις στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: