Εκτενή δημοσιεύματα στον αιγυπτιακό Τύπο για τη συνάντηση Δένδια – Σούκρι στο Κάιρο

Στην έλλειψη νομικής βάσης που να διέπει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, στέκονται τα σχόλια του αιγυπτιακού Τύπου. Ahramonline




Μεγάλη διάσταση δίνει ο αιγυπτιακός Τύπος στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Η «Αλ Αχράμ» τονίζει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας συμφώνησαν σχετικά με την έλλειψη νομικής βάσης όσον αφορά «το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των πρωθυπουργών της Τουρκίας και της Λιβύης, λέγοντας ότι παραβιάζει την πολιτική συμφωνία “Σκιράτ” του 2015».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Κάιρο, οι κ.κ. Δένδιας και Σούκρι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ανατολικής Μεσογείου, σε σχέση με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου επεσήμανε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη και τις επιπτώσεις της στην πολιτική διευθέτηση στη χώρα».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, καθώς επίσης και για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας τη δέσμευσή τους στη λύση των δύο κρατών για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή», τονίζει η «Αλ Αχράμ».

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε το σημερινό επίπεδο σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ του Καΐρου και της Αθήνας σε διάφορους τομείς, αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της διμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αιγυπτίου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς και στην τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου στο Κάιρο τον Οκτώβριο του 2019».

Παράλληλα, η εφημερίδα «Egypt Today» επεσήμανε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας συζήτησαν επίσης τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις και διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», προσθέτοντας ότι «τον Ιούλιο, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του στην Αθήνα και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο συζήτησαν τρόπους προώθησης των διμερών σχέσεων και τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κυρίως αυτά της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/Ν. Κάτσικας

Ποιος είναι πιο φαιδρός; Ο καταπατητής Ερντογάν ή η Αθήνα που ψαχνει το δικιο της στην …Ευρώπη;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: