Εκκένωση στο Κουκάκι: Ήταν πλαστικές σφαίρες, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πλαστικές μπάλες απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

File Photo: Αστυνομικοί επιτηρούν την διαδικασία εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι που έχει καταληφθεί. ΑΠΕ ΜΠΕ, Παναγιώτου Ορέστης




Διαψεύδει σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. την καταγγελία ότι οι αστυνομικές δυνάμεις τραυμάτισαν γυναίκα με πλαστική σφαίρα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίου, γράφει το Έθνος.

Ωστόσο, η Αστυνομία παραδέχεται για πρώτη φορά ότι σε επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης χρησιμοποιήθηκαν συσκευές τύπου «Manuhrin», οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ).

Αναλυτικότερα, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα: είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα, η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες. Σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα γεγονότα στο Κουκάκι «δεν διαψεύδουν απλά τον κ. Χρυσοχοΐδη, επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση με τον αυταρχισμό της γεννά την ανασφάλεια και τον φόβο»

«Ψευδόμενο» και «επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών» χαρακτηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας χθες στον κ. Αλιβιζάτο, είχε το θράσος να κάνει λόγο για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πείσει το πανελλήνιο πως οι εικόνες που είδε από την αντισυνταγματική εισβολή σε σπίτι -άσχετο με την κατάληψη- τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη αθώων πολιτών, ήταν στη φαντασία του», αναφέρει η ανακοίνωση, και προσθέτει: «Ωστόσο, για κακή του τύχη, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας η καταχώρηση των ιατρών στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου “Ελπίς”, σύμφωνα με την οποία νεαρή γυναίκα, που διακομίστηκε με χειροπέδες και συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς, μετά τη σύλληψή της, έφερε τραύμα από πυροβολισμό εξ επαφής με πλαστική σφαίρα στο αριστερό στήθος».

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «να αφήσει τα ψέματα και να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που δημιουργούνται».

Συγκεκριμένα, τονίζει: «Δεδομένου ότι η ΕΛΑΣ δεν έχει προμηθευθεί επισήμως οπλισμό με πλαστικές σφαίρες, έχει δώσει εντολή για εξαγορά σχετικού οπλισμού;». «Τι απαντά στην επίμαχη καταγγελία για πυροβολισμό με όπλο με πλαστικές σφαίρες;». «Ο ίδιος ήταν ενήμερος για την εντολή εισβολής σε οικία χωρίς εισαγγελική παραγγελία και για τη χρήση πλαστικών σφαιρών;».

«Οι σημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις αλλά και ο ξυλοδαρμός χθες των τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, μετά από αντισυνταγματική παραβίαση του οικιακού ασύλου, δεν διαψεύδουν απλά τον κ. Χρυσοχοΐδη. Επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση απάτη του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν νοιάζεται για την ασφάλεια των πολιτών και το Σύνταγμα, αλλά με τον αυταρχισμό της γεννά την ανασφάλεια και τον φόβο», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Συνάντηση Γεννηματά με Σημίτη σε αναζήτηση εθνικής γραμμής για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: