Διπλωματικό βρόχο για την Τουρκία ζητά ο Μητσοτάκης: Ψήφισμα καταδίκης στη σύνοδο κορυφής

File Photo: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. EPA,JULIEN WARNAND




Με στόχο την απόλυτη καταδίκη της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης προσέρχεται απόψε στο δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα της Συνόδου, «έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές για το θέμα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει προετοιμαστεί μια δήλωση η οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή από όλους».

Στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διεθνοποιήσει το ζήτημα των προκλήσεων από μέρος τους Άγκυρας, έχοντας στήριξη μέχρι στιγμής από την Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Στέλεχος της Ε.Ε. που μίλησε χθες στα ΜΜΕ, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας του, επεσήμανε ότι «πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτή από όλους» τους ηγέτες της Ε.Ε. η αναφορά που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο Συμπερασμάτων, σημειώνοντας ότι έγιναν ήδη προκαταρκτικές συζητήσεις επί του προκειμένου και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που παραπέμπει σε μια «εικόνα γενικής αποδοχής».

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Σύνοδος θα αρχίσει στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Στη συνέχεια ξεκινά η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη και στις 19:00 θα αρχίσει το δείπνο με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. “Μπορεί να αρχίσει αργότερα η συζήτηση για ΠΔΠ αν δούμε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές συμφωνίας στην κλιματική αλλαγή”, επεσήμανε.

Το προσχέδιο Συμπερασμάτων

Η παράγραφος του προσχεδίου Συμπερασμάτων, η οποία αναμένεται, «εκτός συγκλονιστικού απροόπτου» να εγκριθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής, αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του, της 22ας Μαρτίου, 20ης Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου, αναφορικά με τη Τουρκία. Το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

“Η χώρα διαθέτει ένα σύνολο ισχυρών συμμάχων”

Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία όποτε απαιτηθεί και ότι η χώρα διαθέτει ένα σύνολο ισχυρών συμμάχων σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, επαναλαμβάνοντας ότι το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης δεν έχει καμία έννομη ισχύ.

«Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι με το μέρος της Ελλάδας όσον αφορά στο ζήτημα του άκυρου συμφώνου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, που καταδικάστηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η χώρα μας έχει πολλούς συμμάχους σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία, όποτε απαιτηθεί, ενώ θα εξακολουθήσει να υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου ως προϋπόθεσης για κάθε σχέση καλής γειτονίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον δρόμο του «καλόπιστου διαλόγου», ωστόσο, όπως είπε, «η ψύχραιμη και η σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Είναι προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης και απορρέει από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο».

Το πρόγραμμα

Το πρωί της Παρασκευής θα γίνει η συνάντηση με τη Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος θα ενημερώσει για τις εργασίες εμβάθυνσης ΟΝΕ. “Στόχος είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός και να γίνει μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ”, επεσήμανε.

Η Σύνοδος θα κλείσει με τη συζήτηση επί του Άρθρου 50 παρουσία του Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισιέλ Μπαρνιέ και τα συμπεράσματα για το θέμα. “Ο Τζόνσον έχει ενημερώσει ότι δεν έρχεται στη σύνοδο. Άλλωστε δεν προβλέπεται κάποια συζήτηση σε βάθος τώρα για το συγκεκριμένο θέμα. Το μήνυμα είναι γνωστό, το ξαναλέω είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση αμέσως μετά την έξοδο”, επεσήμανε.

Αναλυτικά, και σε ό,τι αφορά το κλίμα, “αυτό που σχεδιάζεται είναι οι ’27’ να εγκρίνουν τον στόχο για κλιματική ουδετερότητα το 2050. Το θέμα συνδέεται και με το ΠΔΠ. Θα ήταν ένα καλό να στείλουμε ένα μήνυμα αυτήν την περίοδο υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας. Υπάρχει μεγάλη πίεση διεθνώς, βρισκόμαστε στην εβδομάδα του κλίματος παγκοσμίως. Έχουμε ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη, θα δούμε εάν συμφωνούν όλες οι χώρες, αλλά πάντως έχει γίνει η προετοιμασία από τον Μισέλ. Ο συζήτηση θα έχει μεγάλη διάρκεια μόνο εάν ο Μισέλ διαπιστώσει ότι υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας”, διευκρίνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Σε σχέση με το ΠΔΠ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι “θα γίνει μια ανοικτή συζήτηση στο δείπνο, υπάρχει πρόταση της Προεδρίας με αριθμούς, έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία αλλά υπάρχουν διαφωνίες. Ο Πρόεδρος Σ.Μισέλ σχεδιάζει να βάλει μια ημερομηνία στόχο για την απόφαση και μια μέθοδο με διμερείς προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις. Στόχος του είναι να επιταχύνει τη διαδικασία για συμφωνία το συντομότερο εντός του 2020”.

Ακολούθως σε σχέση με τη Ρωσία ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα ενημερώσουν για τη συνάντηση τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι και θα ακολουθήσει η συζήτηση για την Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Το σχέδιο Μητσοτάκη: Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Τουρκία και τη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: