Διώξτε τους S-400 και εμείς θα σας δώσουμε τα F-35 το μήνυμα του Πενταγώνου στην Τουρκία

File photo: Τα αμερικανικά μαχητικά F-35 που δεν θα λάβει η Τουρκία εφόσον έχει στο έδαφος της τους ρωσικούς S-400. Φωτογραφία Tech. Sgt. Matthew Plew, U.S. Air Force




Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα Πολιτικής, John Rood δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επανέλθει στο κοινό πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε περίπτωση που παραιτηθεί από το ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Σύμφωνα με περιοδικό National Defense, ο κ. Rood δήλωσε:

«Υπάρχει μια παλιά παροιμία: «Δεν έχει σημασία μέχρι που έφτασες σε λάθος δρόμο. Δεν είναι ποτέ αργά για να γυρίσεις πίσω». Για το σκοπό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Άγκυρα με την ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα”.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει εκδιωχθεί από το πρόγραμμα για την από κοινού παραγωγή των μαχητικών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος. Επίσης κινδυνεύει να υποστεί σκληρά μέτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει ενός νόμου του 2017, του CAATSA, που έχει ως στόχο να εμποδίσει τρίτα μέρη να προμηθευτούν πολεμικά συστήματα από τη Ρωσία.

Το παράθυρο για την Τουρκία έκλεισε: Πακέτο κυρώσεων από νομοθέτες φίλους του Τραμπ!

Η Τουρκία παρέλαβε τους S-400 τον Ιούλιο παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και ενεργοποίησε τα συστήματα με δοκιμές εναντίον αμερικανικών F-16, stις 25 Νοεμβρίου.

“Δεν έχουμε παραιτηθεί από το θέμα και είναι κάτι που παραμένουμε δεσμευμένοι με τους Τούρκους, με στόχο να τους πείσουμε να ακολουθήσουν ένα άλλο μονοπάτι”, είπε o Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η επιμονή των ΗΠΑ να τιμωρήσουν την Τουρκία για την αγορά των S-400 αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

“Φυσικά», απάντησε ο κ. Rood, «πρόκειται για κυρίαρχες αποφάσεις και σεβόμαστε την ικανότητα της τουρκικής κυβέρνησης να πάρει κυρίαρχη απόφαση για το μέλλον της. Ωστόσο, αυτές οι κυρίαρχες αποφάσεις έχουν συνέπειες και είμαστε πολύ ανήσυχοι για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας “, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Bloomberg: Το ζήτημα της αποβολής της Τουρκίας από τη Συμμαχία είναι πλέον επιτακτικό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: