Δίνει και… συμβουλές ο απίθανος Ερντογάν: Ζήτησε από τον Μητσοτάκη να ρίξει τους τόνους

«Θα μπορούσατε να έχετε αντίγραφο του μνημονίου με τη Λιβύη, αλλά εσείς διώξατε τον πρέσβη, είπε «χαριτολογώντας» ο Τούρκος Πρόεδρος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Via Twitter.
Η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο και από αύριο αυστηροποιεί τους ελέγχους στα σύνορα για το μεταναστευτικό διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του Λονδίνου, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε μία προκλητική ατάκα του Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει γνώση του (κρυφού ακόμη διεθνώς) περιεχομένου του τουρκο – λιβυκού μνημονίου «αν δεν έδιωχνε τον πρέσβη» της Τρίπολης, και  γνωστοποίησε ότι η τελευταία κουβέντα του Τούρκου προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ότι «καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, το κλίμα που επικράτησε και όσα ειπώθηκαν από τις δύο πλευρές.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «αυτό που μετράει είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρέπει προς αυτό να γίνονται ένα-ένα τα βήματα», αναφερόμενος στην κατάθεση στην Βουλή της διάταξης για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F-16 και Mirage.

«Η Τουρκία αυτήν την εποχή στα μάτια του λαού και των ηγετών της θεωρεί ότι «έχει πάρει τα πάνω της» κι αυτό ήταν εμφανές από τον τρόπο που «λειτουργούσε» η αντιπροσωπεία της στο ΝΑΤΟ».

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα μέχρι κεραίας, είπε ότι ήθελε να πει και ότι ήθελε να στηλιτεύσει για την συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς κι αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος. Ο Ερντογάν, έβαλε κι αυτός πολλά πράγματα στο τραπέζι και τελικώς, συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ό,τι διαφωνούμε».

Ο υπ. Άμυνας διέψευσε ότι κατά την χθεσινή συνάντηση η τουρκική πλευρά έδωσε λεπτομέρειες για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αν και ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι «το πρόβλημα δεν είναι φοβερό, καθώς εφόσον η συμφωνία θα περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα την δούμε κι εμείς. Μάλιστα “χαριτολογώντας” ο Ερντογάν είπε στον Πρωθυπουργό “μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε”…», συμπλήρωσε ο ΥΕΘΑ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι  «η Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό κλιμακώνει συγκεκριμένη συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.

Για το Προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει εάν συνεργαστεί με την Ελλάδα για να πείσει την Ευρώπη ότι οφείλει να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Υπήρξαν αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι «οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές και ότι αυτό δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα».

«Σε αυτό αναμένεται να υπάρξει βελτίωση, αν και ασφαλώς ‘παίζει παιχνίδι” με το Προσφυγικό ο Ερντογάν, ο οποίος όμως αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα επικοινωνίας με την Ευρώπη», εκτίμησε ο Υπουργός.

«Από αύριο αλλάζει προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, ξεκινώντας από τα χερσαία σύνορα τα οποία είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, πιο εύκολο να ελεγχθούν», προανήγγειλε επίσης ο Υπ. Εθνικής Άμυνας.

Μεταφέροντας, όπως σημείωσε, την προσωπική του άποψη, από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο είπε ότι «προκύπτει ότι υπάρχουν πλέον περιθώρια συνεννόησης με την Τουρκία».

Και αποκάλυψε ότι  η τελευταία κουβέντα που είπε ο Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ότι «’καλό θα ήταν να πέσουν οι τόνοι”, λες και εμείς είμαστε εκείνοι που ανεβάζουμε ή την συντηρούμε την ένταση».

Για τα ΜΟΕ

«Συμφωνήσαμε ότι τα ΜΟΕ πρέπει να συνεχιστούν ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, έστω και εν μέσω έντασης. Δεν βιαζόμαστε να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες έναρξης των ΜΟΕ, αυτές θα εξαρτηθούν από πολλά», είπε ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την στάση της Ελλάδας σε περίπτωση υλοποίησης των εξαγγελιών της Τουρκίας για γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο υπ. Άμυνας απάντησε «μπορεί να έχουμε στείλει εμείς δικό μας γεωτρύπανο, για να “τρυπήσουμε” εμείς, πριν από μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτό μας προβληματίζει, αλλά δεν πρέπει να μας φοβίζει κι αυτό το λέω ως υπουργός Άμυνας».

Όπως σημείωσε αρκετές φορές «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», τονίζοντας όμως εμφατικά ότι «εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα».

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

«Μαζευτείτε, αλλιώς θα έχετε συνέπειες» το μήνυμα Μητσοτάκη στη συνάντηση με Ερντογάν

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal