Δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, με λιγότερες παρουσίες [live]

Ο βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος μιλά στη δεύτερη μέρα της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα την Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Κατά την έναρξη το Σάββατο το παρόν έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, σε αντίθεση με την Κυριακή που τα περισσότερα έδρανα είναι άδεια.

“Ο προϋπολογισμός του 2020, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «σηματοδοτεί την επιστροφή της Πατρίδας μας στο μέλλον. Eνσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. και αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε. Ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία. Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό. Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η «ευημερία για όλους» δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας» ανέφερε ο κ.Πέτσας.

Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση βλέπει τον κόσμο ανάποδα, όπως όλοι οι νεοφιλελεύθεροι

«Βλέπετε τον κόσμο ανάποδα, όπως όλοι νεοφιλελεύθεροι», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. «Δεν χρειάζεται επιστροφή στο ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Απαιτείται ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, περισσότερη δικαιοσύνη. Αλλά ο προϋπολογισμός της ΝΔ αυξάνει τις αδικίες», είπε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι το αντίστροφο, η δημόσια υπηρεσία να υπηρετεί και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και γι΄αυτό πρέπει να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμες υποδομές. Το ρεύμα, το φυσικό αέριο, η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες, τα κοιτάσματα πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο της πολιτείας, για λόγους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, εθνικούς και ενεργειακής ασφάλειας».

Η αληθινή ευημερία είναι μια ευημερία που αφορά όλους, ανέφερε επίσης και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα χαλάνε την εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης. Εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, θα σταθούμε απέναντι στην καταστροφή η οποία έρχεται μέσω της πολιτικής σας. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια σταματήστε να φέρνετε μνημονιακές πολιτικές ενώ δεν υπάρχει εξωτερικός καταναγκασμός».

Β. Κεγκέρογλου: «Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί τον πυρήνα των επιλογών του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ»

«Απαιτείται ριζική αλλαγή της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε προεκλογικά αυτή την αλλαγή αλλά στη συνέχεια διατηρεί τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής των επιλογών του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου. «Υψηλά πλεονάσματα, υπερταμείο και δημόσια περιουσία υπό ξένη διοίκηση και διαχείριση, υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, φιλοδωρηματική αντιμετώπιση των αδυνάμων. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 θα μπορούσε να υπογράφεται από τους συνεταίρους Τσίπρα-Καμμένο και από τον δήθεν αριστερό λογιστή τους», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι την περίοδο 2015-2019 τα υπερπλεονάσματα αφαίρεσαν 29 δισ. ευρώ από την αναιμική ελληνική οικονομία και το 2020 θα αφαιρέσουν ακόμη 7 δισ. ευρώ, «από μια κοινωνία που τα έχει ανάγκη για να ορθοποδήσει».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε κοινωνικά άδικο τον προϋπολογισμό του 2020, «αφού οι όποιες φοροελαφρύνσεις είναι αδιάφορες, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αφού εξουδετερώνονται από τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και από την επερχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα χαμηλά εισοδήματα. Εξάλλου επιδεινώνεται ο λόγος άμεσων και έμμεσων φόρων που πλήττει περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Σ. Σακοράφα: Ο προϋπολογισμός υπακούει σε όσα έχουν ψηφιστεί με τα τέσσερα μνημόνια

«Ο προϋπολογισμός κάθε κυβέρνησης είναι ουσιαστικά η ταυτότητά της. Ο φετινός προϋπολογισμός, όμως, έχει μια ιδιαίτερη βεβαρημένη σημειολογία. Είναι ο δέκατος μνημονιακός προϋπολογισμός, που υπακούει ακριβώς σε όσα έχουν ψηφισθεί και με τα τέσσερα μνημόνια», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα.

«Θα παρακαλέσω, αφενός τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πάψουν να μυρηκάζουν το παραμύθι της εξόδου από τα μνημόνια και αφετέρου την κυβέρνηση να πάψει να αφηγείται το παραμύθι της εφαρμογής, δήθεν, δικής της πολιτικής», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 που κατήγγειλε «αλλεπάλληλες εξαπατήσεις και με εφαρμογή πολιτικών σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα».

«Τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία υποθετικά εκφράζουν διαφορετικά κοινωνικά – και για τους παλιούς συντρόφους ταξικά – συμφέροντα, συμπεριφέρονται ως εξής : Η Νέα Δημοκρατία καυχιέται ότι προωθεί την κοινωνική ατζέντα πατώντας πάνω στα συντρίμμια που άφησε το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας πείσει ότι αν δεν είχε χάσει τις εκλογές θα ήταν μια καλύτερη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε η κ. Σακοράφα.

Γ.Μαρίνος: πάνω από 4 δις ευρώ για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες

«Ο προϋπολογισμός, της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως πριν της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι ενταγμένη στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επεκτείνουν τη δράση τους», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος. «Πάνω από 4 δισ. ευρώ καταβάλλονται, από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάθε χρόνο για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, ενώ ότι στο πλαίσιο της ολοένα και βαθύτερης ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, η χώρα έχει συμμετάσχει σε 21 ιμπεριαλιστικές αποστολές», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και αναφέρθηκε στο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ένα επικίνδυνο μνημόνιο, όπως είπε, καθώς η αστική τάξη της γειτονικής χώρας κλιμακώνει την επιθετικότητά της πολύμορφα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Μητσοτάκης και Τσίπρας ασκούν κριτική στον Ερντογάν αλλά και οι δύο τους έχουν καθίσει μαζί του στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και συναποφασίζουν για τη συγκρότηση δυνάμεων κρούσης κατά των λαών, εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου και μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και τη Κίνα».

Θ. Ρουσόπουλος: Η κυβέρνηση τήρησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της

«Από την ημέρα της ορκωμοσίας της, μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση αυτή, όχι μόνο τήρησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της αλλά προχώρησε ακόμη παραπέρα», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

«Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε επιλέξει ένα καθεστώς υπερφορολόγησης και συνειδητής στοχοποίησης της μεσαίας τάξης. Είχε επιλέξει να ακυρώσει, με τον τρόπο της, κάθε προοπτική ανάπτυξης, προκειμένου να εγκλωβίσει τους αδύναμους, τη φτώχεια, την ανεργία, τον αποκλεισμό, κρατώντας τους ομήρους μιας αδιέξοδης, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, πολιτικής επιδομάτων», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Εμείς επιδιώκουμε μια νέα δυναμική ισορροπία ανάπτυξης και προκοπής, μειώνοντας ουσιαστικά τα φορολογικά βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ενισχύουμε την πραγματική οικονομία και ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ποιος αμφισβητεί αυτή την αλήθεια που ισχύει στην αγορά; Μειώνουμε το συνολικό φορολογικό βάρος, με έμφαση κυρίως στην ανακούφιση της πολύπαθης μεσαίας τάξης και ταυτόχρονα αυξάνουμε τις πραγματικές δαπάνες στους κρίσιμους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της άμυνας. Μειώνουμε τη σπατάλη του κράτους και ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την έγκαιρη και ουσιαστική αξιοποίηση αναπτυξιακών κονδυλίων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Παρακολουθείστε ζωντανά:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρουσία Μητσοτάκη, Τσίπρα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό: Ψηφίζεται την Τετάρτη [live]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: