Δεν πλήρωσε κανείς για την τραγωδία της οικονομίας: Με τόσους «άριστους», πως προχωράμε;

File Photo: Μαζική εκδήλωση-πορεία διαμαρτυρίας κατά του Μνημονίου και της Τρόικας στη Λευκωσία από μαθητές και σπουδαστές. Φωτογραφία ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ενόψει της νέας χρονιάς, η αναφορά σε γεγονότα γίνεται για να αξιολογήσουμε την παρούσα κατάσταση με ανοχή ή άγνοια που επιδεικνύει μεγάλο μέρος της κυπριακης κοινωνίας.

Τον Μάρτιο του 2013 έγινε ένας καταστροφικός τρόπος διαχείρισης των προβληματικών τραπεζών στην Κύπρο, με αποτέλεσμα την οικονομική συντριβή, αλλά και ανθρώπινες τραγωδίες, για τις οποίες ειδικά επικρατεί σιωπή.

Στην περίπτωση εκείνη που το κούρεμα καταθέσεων ήταν επάναγκες, υπήρχε σαφώς καλύτερη διαχείριση η οποία προτάθηκε πριν την κατάληξη (προτάθηκε εκ των προτέρων εντός Κύπρου και από άλλους Υπουργούς Οικονομικών στα Eurogroup), συμβατός με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις εγγυημένες καταθέσεις και με δικαιότερη κατανομή του κουρέμματος με βάση δύο αρχές:

  • (α) διασφάλιση της εγγύησης των €100,000 σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα (προβληματικά ή μη) και στη συνέχεια
  • (β) αναλογικό κούρεμα καταθέσεων με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες των προβληματικών τραπεζών μόνο (δηλαδή, επικεντρωμένα μόνο σε προβληματικές τράπεζες με ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης).

Η εισήγηση υποβλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο (της Λευκωσίας), αλλά ένα «λεωφορείο από άριστους συμβούλους μαζί με τον Πρόεδρο» Αναστασιάδη (όπως γράφτηκε), το απέρριψαν και υιοθέτησαν το βάναυσο και άδικο δεύτερο κούρεμμα, που υποχρεωτικά προστάτεψε τις εγγυημένες καταθέσεις όσο και να … «απεκρύβη».

Μετά το φιάσκο, εφαρμόστηκε η Τραπεζική Ένωση στην ΕΕ όπου διαμορφώθηκε το πλαίσιο κανόνων διαχείρισης προβληματικών τραπεζών. Το πλαίσιο καθορίζει κανόνες βάσει των οποίων την κατάρρευση μιας τράπεζας «πληρώνουν» οι επενδυτές στην τράπεζα και όχι η κοινωνία ευρύτερα ή ο φορολογούμενος. Τέτοιο ορθολογιστικό πλαίσιο υποτίθεται ότι δεν επιτρέπει επιλεκτικές παρεμβάσεις.

  • Στην Κύπρο, από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, η μια έκλεισε οριστικά με κούρεμα όλων των μη-εγγυημένων καταθέσεων, στην άλλη επιβλήθηκε κούρεμα καταθέσεων 50% περίπου και η τρίτη (Συνεργατισμός) οδηγήθηκε αργότερα στο κλείσιμο μέσω … συγχώνευσης με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στο μειωμένο ανταγωνισμό.

Η περίπτωση του Συνεργατισμού έγινε πάλι από τους “άριστους” και με τους κανόνες διαχείρισης προβληματικών τραπεζών σε ισχύ, ενώ οι διασώσεις τραπεζών σε άλλα κράτη-μέλη εξακολουθούν να γίνονται.

Πριν μερικές βδομάδες, έγινε διάσωση Γερμανικής Τράπεζας η οποία συνεχίζει τις εργασίες της (με έγκριση της Ευρ. Επιτροπής), ενώ η Ιταλική Κυβέρνηση σχεδιάζει τη διάσωση άλλης τράπεζας. Στην Πορτογαλλία το 2017, έγινε κρατική διάσωση τράπεζας με €3.9 δις και το κράτος αναμένει φέτος μέρισμα €237 εκατομμύρια. Εκεί προφανώς δεν είχαν τους δικούς μας “άριστους”…

  • Αυτά θα παθαίνει μια κοινωνία που τους ανέχεται και τους ανταμοίβει, όχι γιατί δεν έχουν κοινή λογική αλλά επειδή είναι «δεσμευμένοι» της εξουσίας.

Το ευτύχημα είναι που στην δημοκρατία, η τελική ευθύνη ανήκει στους πολίτες που έχουν επιλογή και αυτό είναι τεράστια δύναμη για καλύτερο μέλλον όταν το αντιληφθούν.

(*) O Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η Αθήνα «ξύπνησε» επιτέλους: Ο Ελληνισμός σε επιφυλακή μετά τις πολεμικές απειλές της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: