Δεν μπορούσα να παραμείνω: Ο Οικονόμου ομιλεί για το διπλωματικό επεισόδιο με Ερντογάν

Πορτραίτα του Κεμάλ Ατατούρκ, του Ταγίπ Ερντογάν, του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, στην είσοδο του χώρου όπου έγιναν τα εγκαίνια του αγωγού TANAR στην Τουρκία. EPA, TOLGA BOZOGLU




Άρωμα διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς ο Έλληνας Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου αποχώρησε από εκδήλωση στα Ύψαλα, διαμαρτυρόμενος για δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος διεμήνυσε στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί κανονικά και πως τα πλοία της Άγκυρας δεν θα αποχωρήσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, που, υπό τον Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την τελετή εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, μίλησε στο Open TV και περιέγραψε με ακρίβεια τι ακριβώς συνέβη και έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει από την τουρκική εκδήλωση, παρουσία του Ερντογάν και άλλους ξένους ηγέτες.

Είναι φανερό πλέον ότι το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά έχει ανέβει κατακόρυφα. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποχώρησε από την εκδήλωση, ακούγοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, στα Υψαλα, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ανυποχώρητος τόσο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αγκυρα με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, όσο και για τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικό επεισόδιο: Αντιπροσωπεία από την Ελλάδα έφυγε από την τελετή για αγωγό ΤΑΝΑΡ

Ακούγοντας τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου, αποχώρησε από την εκδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο κ. Οικονόμου περιέγραψε στο OPEN TV με ακρίβεια τι ακριβώς συνέβη και έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει:

«Όσο η εκδήλωση έμεινε στο συγκεκριμένο θέμα, δεν υπήρχε κανένα θέμα. Μόλις, όμως, έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος οι οποίες ξέφυγαν από το αντικείμενο της παρουσίας μας εκεί, θεώρησα πως δεν είχε καμία σχέση με τα εγκαίνια του αγωγού και αποφάσισα να αποχωρήσω. Όταν με ρώτησαν γιατί αποχωρώ, τους απάντησα ότι δεν μπορώ να παραμείνω».

Στην ερώτηση για το εάν υπήρξε συνενόηση με την ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει η αποχώρηση από την αίθουσα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως αυτό συνέβη και πως ο ίδιος έτσι κι αλλιώς θεώρησε ότι έπρεπε να αποχωρήσει».

  • Τι είπε ο Ερντογάν για Λιβύη και γεωτρήσεις

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκύψει, όχι μόνο από την Αθήνα, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα θα προχωρήσει. «Τώρα απειλούν τη Λιβύη», σχολίασε μάλιστα μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Παράλληλα, για μία ακόμη φορά, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις γεωτρήσεις. «Δεν αποσύρουμε τα πλοία μας από την ανατολική Μεσόγειο, με τις φωνές και τις προκλήσεις τους», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις έκανε λόγο για απειλητική ρητορική και εκβιασμούς και κατηγόρησε τις άλλες πλευρές ότι τροφοδοτούν την ένταση.

  • Ο κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Στο θέμα της αποχώρησης αναφέρθηκε και ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

«Στην εκδήλωση ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος Υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Κανονικά θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια την Κυριακή, στο Κάιρο, για διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Νωρίτερα, πληροφορίες από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο ανέφεραν ότι ήταν πιθανή η αναβολή του ταξιδιού για τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με νεώτερη πληροφόρηση από το Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα, και από την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, το ταξίδι του κ. Δένδια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Κυριακή.

Αντικείμενο των συνομιλιών του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είναι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Πληροφορίες από το OPEN TV, ΚΥΠΕ, Αθήνα-Ελλάδα, Κάιρο-Αίγυπτος

Διπλωματικό επεισόδιο: Αντιπροσωπεία από την Ελλάδα έφυγε από την τελετή για αγωγό ΤΑΝΑΡ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: