Χριστούγεννα, η Εορτή της Αγάπης: Είμαστε πλέον όλοι οι άνθρωποι μέτοχοι της Θείας Βασιλείας!

Με το Άστρο της Βηθλεέμ, που συνόδευσε το μεγάλο γεγονός της Γέννησης του Χριστού και φώτισε το σπήλαιο αλλά και τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, ασχολήθηκαν τους τελευταίους αιώνες ορθόδοξοι πατέρες και ιερά πρόσωπα της Χριστιανοσύνης, προσεγγίζοντας κυρίως πνευματικά την εμφάνιση και τη σημασία του, αλλά και αστρονόμοι, που επιχείρησαν να διερευνήσουν το φαινόμενο επιστημονικά και να δώσουν απαντήσεις για την ταυτότητα ενός πρωτόγνωρου και σπάνιου ουράνιου σώματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΠΑΝΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ*

«Άναρχος Θεός καταβέβηκε και εν τη Παρθένω κατώκησε.
Ερρουρέμ, ερρουρέμ, ερρουρερουρέμ, χαίρε Δέσποινα.
Βασιλεύς των όλων και Κύριος, ήλθε τον Αδάμ αναπλάσασθαι.
Άγιος, άγιος, άγιος υπάρχεις και Κύριος [….]
Πύλαι ουρανών ηνεώχθησαν, άγγελοι αυτόν ανυμνήτωσαν.
Άγιος, άγιος, άγιος υπάρχεις και Κύριος.
Χαίρουσα η κτίσις αγάλλεται και πανηγυρίζει, ευφραίνεται
Ερρουρέμ, ερρουρέμ, ερρουρερουρέμ, χαίρε Δέσποινα» 
(Βυζαντινά κάλαντα) 

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο αγαπημένη εορτή για ολόκληρο τον χριστιανικό μας κόσμο, αγαπημένη εορτή και για τους αλλόθρησκους ακόμη και τους άπιστους.

  • Πόσοι άνθρωποι, πόσοι από εμας, δε μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε, με τα όνειρα, τις ελπίδες και τα νοήματα των Χριστουγέννων και ποσά μικρά παιδιά δεν αποκοιμήθηκαν με τα τραγούδια, τους ψαλμούς και τους πόθους της εορτής αυτής.
  • Όπως σοφά λέγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος “Τα Χριστούγεννα είναι η εορτή του παιδιού Ιησού, η εορτή όλων των παιδιών. Γιατί τα παιδιά μας θυμίζουν τον παράδεισο. Γιατί στα μάτια των παιδιών βλέπουμε την γαλήνη, την ηρεμία, την αθωότητα, την ειρήνη.”

Στην σωτήρια ημέρα της αγάπης, όπου ενσαρκώνεται ο Λόγος, λάμπουν από χαρά τα πρόσωπα όλων των ανθρώπων. Και έρχεται η ζεστασιά αυτής της θείας χαράς και της αγάπης να σπάσει τον παγετό του Χειμώνα και να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φυλής, καταγωγής και κοινωνικής τάξεως. Έρχεται η αλήθεια να παραμερίσει την σκιά!

Και ας μην περιοριστούμε στις χαρές και τα μηνύματα με κοσμικό χαρακτήρα -πως άλλωστε γίνονται Χριστούγεννα χωρίς Χριστό- και ας αφήσουμε λοιπόν τη ψυχή μας να ζεσταθεί και εκείνη από την έμπρακτη αγάπη του Κυρίου. Ας αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για φανούμε αντάξιοι αυτής της αγάπης, να δώσουμε κάτι στον συνάνθρωπο από εκείνο που μπορούμε και θα θέλαμε να δώσουν σε εμας αν για παράδειγμα είμασταν μόνοι.

  • Να αγκαλιάσουμε τους συνανθρώπους μας που είναι μονάχοι, να τους χαμογελάσουμε, να τους δώσουμε ένα πιάτο φαΐ.
  • Να φέρουμε στην μνήμη μας το Βασιλειανόν: «τῆς ἀγάπης ἐξαίρετα δύο ταῦτα· τό λυπεῖσθαι μέν καί ἀγωνιᾶν ἐφ᾿οἷς βλάπτεται ὁ ἀγαπώμενος, χαίρειν δέ καί ἀγωνίζεσθαι ὑπέρ τῆς ὠφελείας αὐτοῦ·…ὁδέ μή οὕτω συνδιατιθέμενος φανερός ἐστι μή ἀγαπῶν τόν ἀδελφόν» (Μ. Βασιλείου, Ὅροι κατ᾿ἐπιτομήν, P.G. 31, 1200Α) και αγαπητικώς και αλληλέγγυα να λειτουργήσουμε με τρόπο πολυδιάστατο ανατρεπτικά στην πτωτική μας πορεία.

Γλαφυρά περιγράφει το ακόλουθο ψαλτοτραγουδο:

Χαρά στα μάτια που δακρύζουν
για κάποιον άλλον που πονά,
γιατί τα μάτια αυτά θα δούνε
του Παραδείσου τ’ αγαθά.

Χαρά στα χέρια όπου ντύνουν
μικρά παιδιά και ορφανά,
γιατί τα χέρια αυτά θα γίνουν
φτερά για να πετούν ψηλά.

Χαρά στο στόμα όπου λέει
λόγια παρήγορα, γλυκά,
γιατί το στόμα αυτό θα ψάλει
με τους αγγέλους «ωσαννά».

Χαρά στο σπίτι που ανοίγει
την πόρτα στον περαστικό,
γιατί η πόρτα αυτή ανοίγει
στην Παναγιά και στο Χριστό.

Ο Θεός σαρκώθηκε, έγινε άνθρωπος αποδεικνύοντας την αγάπη του για το γένος των ανθρώπων. Είμαστε πλέον όλοι μέτοχοι της Θείας Βασιλείας!

Πόσο όμορφο είναι να βλέπουμε τις οικογένειες μαζεμένες γύρω από το γιορτινό τραπέζι αυτήν την ιερή ημέρα σε όλον τον κόσμο! Και είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο μέρος των εορτών των Χριστουγέννων τα έθιμα, η λαϊκή μας παράδοση που με νύχια και δόντια προσπαθούμε όλοι να διατηρήσουμε -ειδικά στις ημέρες μας-από περιοχή σε περιοχή, από γωνία σε γωνία όπως το Χροστόξυλο που σιγοκαίει για να ζεσταίνει το θείο βρέφος ή και το Χριστοψωμο, του καλικάντζαρους, τα κάλαντα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από το Ανατολικό Αιγαίο μέχρι το Ιόνιο. Και αυτός ο αγώνας για την διατήρηση της παράδοσης και τη διαφύλαξη των εθίμων δεν χωράει σε σύνορα, είναι αέναος και εντατικός στον Ελληνισμό της διασποράς και πραγματώνεται σε όλον τον κόσμο.

Ενθυμούμενοι λοιπόν ότι Όπου υπάρχει αγάπη εκεί είναι παρών ο Θεός “Ἀγαπητοί, εἰοὕτως ὁΘεός ἠγάπησεν ἡμᾶς, καί ἡμεῖς ὀφείλομεν ἀλλήλους ἀγαπᾶν” (Α´ Ἰωάν. δ ́, 9-11) και ο,τι  “η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβο…” (Α ´ Ιωάννου 4-18) ας γονατίσουμε ενώπιον του Θείου βρέφους και προσκυνώντας τον “ενανθρωπήσαντα παντέλειον Θεόν”  ας κάνουμε αυτά τα Χριστούγεννα την απαρχή μιας ειρηνικής και θριαμβευτικής καινής και χρηστοήθους πορείας για εμάς και για ολόκληρη την οικουμένη υπερβαίνοντας την ηθική κρίση της ανθρωπότητας όπως και την απότοκον αυτής οικονομική κρίση και αγαπώντας να ερχόμαστε πιο κοντά -εκμηδενίζοντας διαφορές και διαφορετικότητες-  χωρίς προκαταλήψεις και καταργώντας τυχόν στερεότυπα να καταφέρνουμε ειρηνικά να αλλάξουμε τον κόσμο φωτίζοντας παράλληλα τις ψυχές μας!

Χαράλαμπος Καραπάνος είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Γερμανίας, καθώς και μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής FDP Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Οι διασπορικές των Ελλήνων κοινότητες: Γνωρίζει η Ελλάδα αυτές τις εστίες του ελληνισμού;

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal