Χρειάστηκαν πάνω από 100 ημέρες για τη ψήφο αποδήμων: Η συναίνεση θέλει και κόπο και τρόπο

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εν’ όψει των εορτών των Χριστουγέννων είχε συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου, στην Βασιλίσσης Σοφίας. AΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΗ, ΕΘΝΟΣ

Ακούγοντας τον υπουργό Εσωτερικών να λέει ότι η επίπονη προσπάθεια συναίνεσης των κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων του πήρε πάνω από 100 ημέρες, ανακάλεσα, συνειρμικά, την πρώτη δική μου εμπειρία μ’ ένα οργανωμένο σύστημα διαβούλευσης σε μια χώρα με τελείως διαφορετική παράδοση και κουλτούρα διαλόγου, τη Νορβηγία.

  • Είχα, λοιπόν, κληθεί προ ετών από τον ΟΟΣΑ να επιθεωρήσω τα επιτεύγματα της χώρας αυτής στην Καλή Νομοθέτηση. Η Νορβηγία ήταν –και εξακολουθεί να είναι– πρωτοπόρα στην Ανάλυση Επιπτώσεων και τη Διαβούλευση που αποτελούν τις βάσεις της Καλής Νομοθέτησης. Οι συνάδελφοι από τη Γραμματεία του ΟΟΣΑ με προειδοποίησαν να εντρυφήσω στο «Nordic Model» προκειμένου να αποκτήσω έναν κοινό τόπο επικοινωνίας με τους Νορβηγούς συναδέλφους μου.

Ως Nordic αναφέρεται το μοντέλο συγκερασμού των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών στην Δανία, Ισλανδία,  Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία. Κοινό στις χώρες αυτές είναι όχι μόνο το υψηλό επίπεδο ευημερίας αλλά και η πολυεπίπεδη συλλογική διαπραγμάτευση με την οποία καταφέρνουν να το πετυχαίνουν.

  • Οι περισσότερες από τις χώρες αυτές έγιναν Δημοκρατίες μόνον κατά τον 20ό αιώνα  και τα μοντέλα συναίνεσης υιοθετήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενυπήρχαν, ωστόσο, η κουλτούρα διαλόγου, η ανεκτικότητα και η ανοχή των διαφορετικών απόψεων μαζί με τον σεβασμό των δικαιωμάτων εκείνων που εξ αντικειμένου δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την κοινωνική κινητικότητα.

To Nordic model επέτρεψε, στις σκανδιναβικές χώρες, τη συνύπαρξη του ανταγωνισμού και της οικονομίας της αγοράς με την ασφάλεια των εργαζομένων και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους μέσα από θεσμούς καλώς λειτουργούντες.

Περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τι στο καλό συμβαίνει στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών; Δεν βλέπουν την απειλή;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: