Αυτόπτες μάρτυρες των τουρκικών προκλήσεων Βέλγοι πιλότοι που συνεκπαιδεύτηκαν με Έλληνες

Βέλγοι και Έλληνες πιλότοι είχαν κοινή εκπαίδευση την προηγούμενη εβδομάδα στον Άραξο. Φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Με δυο “παράσημα” και τις καλύτερες εντυπώσεις για την ικανότητα των Ελληνικών γερακιών, επιστρέφουν στο Βέλγιο οι ιπτάμενοι της 349 και 350 Μοίρας.

Το πρώτο παράσημο ήταν η σκληρή εκπαίδευση που έφτασε σχεδόν τις 180 εξόδους σε περίπου δεκαπέντε ημέρες. Σ’ αυτό το διάστημα βελγικά και ελληνικά φτερά σκέπασαν το FIR Αθηνών σε όλο το μήκος του, πετώντας από τη Λήμνο μέχρι την Κάρπαθο και την θάλασσα του Καστελόριζου.

Το μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα μιας σημαντικής αεροπορικής δύναμης της ΕΕ που έχει πολεμήσει, ήταν σαφές και η επιλογή της συνεκπαιδευσης με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθόλου τυχαία.

Το δεύτερο “παράσημο” πάντως ήταν μέσω Άγκυρας η οποία διαμαρτυρήθηκε στο Βέλγιο μέσω διαβήματος επειδή τα μαχητικά της μαζί με τα ελληνικά πέταξαν στις κατά την Τουρκία αποστρατικοποιημένες περιοχές.

Παρά το γεγονός της Τουρκικής διαμαρτυρίας πάντως, οι Βέλγοι συνέχισαν κανονικά την εκπαίδευση τους με τους ιπτάμενους από τον Άραξο των 335 & 336 Μοίρα, όπως και με άλλες πολεμικές μοίρες , που τα είπαν στον αέρα.

Η ανακοίνωση της ΠΑ

Από τη Δευτέρα 2 έως και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε, στην 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου, συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με την 349th και 350th Fighter Squadron (FS) της βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέσθηκαν αποστολές οι οποίες κάλυψαν όλο το εύρος των αεροπορικών επιχειρήσεων, καθώς και αποστολές εναντίον Οπλικών Συστημάτων Αεράμυνας, σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα.

Η ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφη όλων των τύπων, ενώ η βελγική Αεροπορία με δώδεκα (12) αεροσκάφη F-16ΑM και ανάλογο προσωπικό.

 

Δεκαέξι αερομαχίες, 38 τουρκικά F-16 στο Αιγαίο: Πως η Άγκυρα επιχείρησε να βάλει φωτιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: