Άθλιος και το 2020: Ο Τσαβούσογλου ζητά μερτικό απ’ όλα και απειλεί με… «συριοποίηση» της Λιβύης

File Photo: Δεν έχει ισχύ οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε κι εμείς, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου. Και συνέχισε τις προκλήσεις λέγοντας: Η Λιβύη δεν είναι στην άλλη άκρη του ωκεανού, είναι ακριβώς στην άλλη μεριά της Μεσογείου…EPA/TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE




Δεν έχει ισχύ οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε κι εμείς, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ΜεβλούτΤσαβούσογλου αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου. Είπε ακόμη πως “ο ελληνοκυπριακός τομέας” όπως επιμένει να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία “πρέπει πρώτα να διευθετήσει το πρόβλημα” με την άλλη πλευρά δείχνοντας ουσιαστικά τα κατεχόμενα και το ψευδοκράτος.

Πρόσθεσε πως “η συμφωνία που υπογράφαμε με τη Λιβύη δεν είναι μια συμφωνία κενού περιεχομένου. Την κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο. Είμαστε έτοιμοι να την κάνουμε με όλους. Αλλά όταν κοιτάξουμε τις άλλες χώρες, αυτές προσπαθούσαν πάντοτε να μας αποκλείσουν. Παίζουν μπάλα μεταξύ τους”.

“Εμείς τους λέμε ότι δεν έχει ισχύ οποιαδήποτε συνομιλία και οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε κι εμείς. Σε αυτά τα θέματα ο πιο έξυπνος δρόμος για σας είναι να κάνετε συνεργασία με την Τουρκία στο τραπέζι και στα πεδία δράσης από άποψης νομικής και πρακτικών εφαρμογών. Μετά από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας το λέμε σε όλες τις χώρες αυτό και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, πλην του ‘ελληνοκυπριακού τομέα’”, ανέφερε.

  • Απειλές και για επέκταση της κρίσης!

Σε ομιλία του στην επαρχιακή προεδρία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Αττάλεια, ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι εάν σήμερα η Λιβύη γίνει όπως η Συρία, μετά θα έρθει η σειρά άλλων χωρών της περιοχής.

“Μέσα στον ισλαμικό κόσμο υπάρχουν συνεχώς διαμάχες, υπάρχουν προβλήματα. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας δεν είναι ισχυρός για να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, δεν υπάρχει ενότητα”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

  • Η Λιβύη είναι απέναντι…

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “για να μην διαμελιστεί, να μην οδηγηθεί σε χάος, ό,τι χρειάζεται πρέπει να το κάνουμε και το κάνουμε. Οι συνομιλητές μας εκεί είναι η νόμιμη κυβέρνηση. Κάποιοι λένε ‘όχι κύριε, τί δουλειά έχουμε εκεί;’. Η Λιβύη δεν είναι στην άλλη άκρη του ωκεανού, είναι ακριβώς στην άλλη μεριά της Μεσογείου. Είναι σημαντική και η τελευταία στρατιωτική συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη. Αυτή μπορεί να την κάνει με όλους, μπορείς να την κάνεις και με χώρες που είναι μακριά αλλά η συμφωνία μας με την Λιβύη για την θαλάσσια δικαιοδοσία δείχνει αυτό”, ανέφερε.

Για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “ο “ελληνοκυπριακός τομέας (εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία) πρέπει πρώτα να διευθετήσει το πρόβλημα”, δείχνοντας τα κατεχόμενα. “Απέναντι σε αυτούς που αγνοούν μονομερώς τα δικαιώματα” της κατεχόμενης πλευράς, όπως σημείωσε, “αλλάξαμε τις ισορροπίες στέλνοντας δύο γεωτρύπανα εκεί, χαλάσαμε τα παιχνίδια τους. Χαλάμε ένα ένα τα παιχνίδια τους”, ανέφερε.

ΜΕ πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη / Τουρκία

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα χρειάστηκε για τη Λιβύη: Τώρα προειδοποιεί για νέα …Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: