Αθήνα στον Ερντογάν: Δεν έχει καμία αξία το Μνημόνιο σας, σταματήστε τις προκλήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο υπουργείο των Εξωτερικών. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Τη θέση ότι το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τον προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο δεν έχει καμία έννομη ισχύ, υπογράμμισε, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, κατόπιν των δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία έχει σταλεί στον ΟΗΕ.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», τονίζει η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι «αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Ερντογάν: Η συμφωνία με Λιβύη στάλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη

Στα Ηνωμένα Έθνη στάλθηκε η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι μετά την επικύρωσή της από την τουρκική εθνοσυνέλευση ο ίδιος την υπέγραψε.

Σε ομιλία του στον Κεράτιο Κόλπο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “έχει δημιουργηθεί μια ωραία γραμμή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας”.

“Έχει υπογραφεί ένα κείμενο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και η βουλή μας πέρασε τη συμφωνία ενάντια στις προσπάθειες για περιορισμό των θαλάσσιων ορίων δικαιοδοσίας μας. Εγώ το υπέγραψα και έτσι τώρα έχει σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: “Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας (στην ανατολική Μεσόγειο), όποια και να είναι, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο, θα παρακολουθούμε την κατάσταση”.

“Πάντοτε σταθήκαμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε για τον αγώνα που δίνουμε για την κυριαρχία της χώρας μας, το δίκαιο, τα συμφέροντά της και για την προστασία των δικαιωμάτων του έθνους μας και των φίλων μας”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι “εξάπτονται επειδή πλέον δεν μπορούν να ζορίζουν την Τουρκία όπως έκαναν στο παρελθόν , δεν μπορούν να την κατευθύνουν να την διοικούν. Επειδή εκνευρίζονται χάνουν το έλεγχο”.

Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

“Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ερώτηση στο τέλος της ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη, εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: “Εμείς είμαστε εγγυήτρια δυναμη της ‘τδβκ’. Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί. “Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/Κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι”, ανέφερε.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΚΥΠΕ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΘΗΝΑ

Δένδιας: “Η Ελλάδα δε θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: