Αρνείται ξανά ο Ζελένσκι την υπάρξη οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ

File photo: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ΚΥΠΕ-EPA/Toms Kalnins




Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε για μία ακόμη φορά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας quid pro quo με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα του, παρά τις καταθέσεις μαρτύρων στη διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου οι οποίοι ισχυρίζονται το αντίθετο.

“Δεν μίλησα καθόλου…”

«Δεν μίλησα καθόλου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ με βάσει αυτούς τους όρους: σου δίνω αυτό, μου δίνεις εκείνο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί σήμερα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και τις εφημερίδες Time, Le Monde και Gazeta Wyborcza.
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε εξάλλου ότι «δεν κατανοώ καθόλου» τις καταγγελίες περί εκβιασμού που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ για την παραπομπή του Τραμπ και ότι «δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι είμαστε ζητιάνοι» στην Ουκρανία.

Το σκάνδαλο αφορά μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ζελέσνκι και Τραμπ στις 25 Ιουλίου στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να εκβίασε τον Ουκρανό ομόλογό του συνδέοντας την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο με την έναρξη έρευνας για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, ο οποίος εργαζόταν σε ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ Γκόρντον Σόντλαντ δήλωσε ότι όντως υπήρξε μια τέτοια συμφωνία και αυτό έπειτα από «επιθυμία του προέδρου».

Στη σύνοδο στο Παρίσι

Στη συνέντευξή του αυτή ο Ζελένσκι αναφέρθηκε και στις προσδοκίες του από τη σύνοδο που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Δεκεμβρίου στο Παρίσι με θέμα την Ουκρανία, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ζελέσνκι υπογράμμισε ότι ο τερματισμός των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία με τους φιλορώσους αυτονομιστές δεν μπορεί να συζητηθεί παρά έπειτα από πολλά προκαταρκτικά στάδια.
Το πρώτο στάδιο αφορά «την ανταλλαγή κρατουμένων», εξήγησε ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια πραγματική εκεχειρία και την αποχώρηση όλων των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να διεξαχθούν τοπικές εκλογές στην ανατολική Ουκρανία.
«Αν διευθετηθούν αυτά τα τρία θέματα, τότε θα δούμε αν όλος ο κόσμος θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Σε ό,τι μας αφορά, σίγουρα το επιθυμούμε, όμως θα δούμε αν και η Ρωσία το επιθυμεί πραγματικά».

13.000 οι νεκροί από το 2014 στην ανατολική Ουκρανία

Αυτή θα είναι η πρώτη σύνοδος από το 2016 υπό αυτό το σχήμα, γνωστό και ως «σχήμα της Νορμανδίας», το οποίο έχει στόχο να προωθήσει τη διαδικασία ειρήνευσης στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο πόλεμος που μαίνεται από το 2014 έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.
Ωστόσο πρόοδοι έχουν σημειωθεί μεταξύ Κιέβου και Μόσχας μετά την εκλογή τον Απρίλιο του Ζελένκσι που είναι πιο ανοικτός στον διάλογο από τον προκάτοχό του.

Mε πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.

Πούτιν και Ζελένσκι θα έχουν την πρώτη τους κατ΄ιδίαν συνάντηση στο Παρίσι είπε το Κρεμλίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: