Αριστούργημα του Ρούμπενς σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη

Ο πίνακας του Ρούμπενς που θα βγει σε δημοπρασία τον Ιανουάριο από τον Οίκο Sotheby’s. Photo via Twitter




O οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε πως ένας πίνακας του Ρούμπενς που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ιδιωτική συλλογή στη Νέα Υόρκη, θα αποτελέσει ένα από τα μεγάλα έργα που θα πωληθούν στην δημοπρασία υπό τον τίτλο Old Masters, τον ερχόμενο Ιανουάριο.  Στο έργο απεικονίζεται – μέσα σε βραδινό σκηνικό – η Παναγία να κρατά στα πόδια της τον μικρό Ιησού, ενώ δίπλα τους σκύβει η   Αγία Ελισάβετ με τον μικρό Ιωάννη, μετέπειτα Βαπτιστή. Ο πίνακας βρισκόταν στην κατοχή οικογένειας στο  Μανχάταν και για πάνω από 60 χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί στο κοινό.

Ο πίνακας εκτιμάται πως φιλοτεχνήθηκε από τον φλαμανδό δημιουργό αριστουργημάτων Ρούμπενς μεταξύ 1611 και 1614, λίγο αφότου ο ζωγράφος είχε επιστρέψει στην πατρίδα του από την Ιταλία.

Ο οίκος εκτιμά πως θα επιτύχει το έργο να πωληθεί στην τιμή των έξι έως οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας (121 εκ. ύψος και 95 πλάτος) που απεικονίζει το δημοφιλές θέμα της συνάντησης του Ιησού σε παιδική ηλικία και του επίσης νεαρού Ιωάννη του Βαπτιστή. Η σκηνή ήταν ιδιαίτερα κοινή σε ιταλικά έργα της εποχής και ο Ρούμπενς εκτιμάται πως είχε αντλήσει έμπνευση από τη γνωστή απεικόνιση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για το θέμα.

Ο πίνακας έχει εκτεθεί μόνο μια φορά κατά το παρελθόν και θα δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο του 2020.

Πηγή: The Arts Newspaper

Βασίλισσα Ελισάβετ Α: Η “κρυμμένη” μεταφράστρια του Τάκιτου στα Αγγλικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: