Αψηφούν την ΕΕ Τουρκία-Λιβύη: Προχωρούν το μνημόνιο, συμφώνησαν Τσαβούσογλου-Σαράζ

O Πρόεδρος της Λιβύης Φαγιέζ Ελ Σαράζ και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με συνεργάτες τους. Photo via Twitter., @MevlutCavusoglu




Με τον Πρόεδρο της Λιβύης Φαγιέζ Ελ Σαράζ συναντήθηκε στη Ντόχα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας και συζήτησαν το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν για τη θαλάσσια δικαιοδοσία.

Τη συνάντησή του ανακοίνωσε ο ίδιος o Τούρκος ΥΠΕΞ μέσω τουίτερ αναφέροντας ότι “θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Δεν θα υποχωρήσει η Λιβύη, τονίζει ο πρέσβης της στην Αγκυρα

Η Λιβύη παρά τις πιέσεις δεν θα υποκύψει, δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας στην Άγκυρα Αμντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμντουλκαντίρ, ενώ ο γενικός διευθυντής ναυτιλίας και αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες υποστηριξε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη μπορεί να κάνει άλλες χώρες της περιοχής να αναθεωρήσουν τη συμφωνία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ομιλία του σε πάνελ στην Άγκυρα με τίτλο “το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την θαλάσσια δικαιοδοσία”, ο Πρέσβης της Λιβύης ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζεται σε ιστορία που έχει ρίζες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα ενισχυμένες.

Ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίστηκαν εδώ και χρόνια και πως Τουρκία και Λιβύη ως δύο κυρίαρχες χώρες έχουν δικαίωμα να κάνουν τέτοιες συμφωνίες. “Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία θα ωφελήσει τους δύο λαούς και θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά μας. Με αυτό τον τρόπο θέσαμε υπό εγγύηση τα δικαιώματά μας για διεθνείς συμφωνίες”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Λιβύη θα αντέξει τις διεθνείς πιέσεις, ο Πρέσβης της Λιβύης ανέφερε ότι “η Λιβύη είναι ανεξάρτητη χώρα μέλος του ΟΗΕ. Η Λιβύη παρά τις πιέσεις δεν θα υποκύψει και οι πιέσεις δεν θα επηρεάσουν την πολιτική της Λιβύης. Εάν υπάρχει διαφωνία ή διαφορά πρέπει να επιλυθεί από τα διεθνή δικαστήρια”, ανέφερε.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Τσαγατάι Ερτσίγες ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με όλες τις χώρες της Μεσογείου για καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, πλην της ΄νοτίου Κύπρου’, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. “Η οριοθέτηση στα δυτικά της Κύπρου μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία, μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ που είναι ισότιμοι εταίροι στο νησί θα συνεχίσουμε με αποφαστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματά τους” και ότι “η πρόταση της ‘τδβκ’ στις 13 Ιουλίου 1919 για συνεργασία είναι μια σημαντική ευκαιρία για να τεθούν υπό εγγύση των δικαιώματα της ‘τδβκ’.

Για την ΕΕ, ο κ. Ερτσίγες είπε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα και δεν μπορεί να κινείται σαν να είναι διεθνές δικαστήριο.

ΤΟ ΔΗΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των τουρκικών παρανομιών στις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών της περιοχής, που έχουν νόμιμο δικαίωμα να το πράξουν
Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμό από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ικανοποίηση, γιατί:
• Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για το καθορισμό θαλασσίων ζωνών, θεωρείται ξεκάθαρα παράνομη και ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη.
• Συντηρούνται οι προηγούμενες αποφάσεις αναφορικά με τις παρανομίες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και προβληματισμό για τα επόμενα βήματα, γιατί:
• Η Τουρκία απέδειξε ότι δεν συμμορφώνεται με καμία απόφαση εναντίον της, εκτός εάν θα υποστεί κόστος, άρα δεν θα ενοχληθεί επειδή η συμφωνία της με τη Λιβύη χαρακτηρίστηκε παράνομη, εκτός εάν υπάρχουν έμπρακτες συνέπειες.
• Παρά τη συντήρηση της προοπτικής για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε ότι αφορά τις παρανομίες στης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς και κάποιες δηλώσεις, όπως του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, προαναγγέλλουν δυσκολίες στην ομόφωνη αποδοχή για επιβολή κυρώσεων.
Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει:
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των τουρκικών παρανομιών στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών της περιοχής, που έχουν νόμιμο δικαίωμα να το πράξουν, όπως προνοείται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Έτσι, η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες και πραγματικό πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Τουρκικό παραλήρημα:Κατηγορούν την ΕΕ για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην απόφαση με την Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: