Απώλεια: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός

File Photo: Το 2015 ο π. Γεώργιος Μεταλληνός βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του. Via Ορθοδοξία News Agency
Συγκίνηση προκαλεί η είδηση του θανάτου μίας μεγάλης μορφής της Ορθοδοξίας. Ο ομότιμος καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, εκοιμήθη σήμερα σε ηλικία 79 ετών αφήνοντας πίσω του μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη.

Ο Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του (1958).

Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία Θεολογίας και Φιλολογίας. Με την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (Βόννη και Κολωνία), όπου και έμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας-Ιστορίας (Κολωνία).

Από το 1984 διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας «Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο», «Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας» και «Βυζαντινή Ιστορία». Διετέλεσε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007, οπότε και αφυπηρέτησε, λαμβάνοντας τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή.

Διακονούσε στον πανεπιστημιακό ναό του Αγίου Αντίπα στον χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής, στου Γουδή. Το 2015 βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το συνολικό του έργο.

Ο αποχαιρετισμός της κόρης του

Η θυγατέρα του πατρός Μεταλληνού, Άγγελα, με μια συγκινητική ανάρτηση αποχαιρέτησε το πατέρα της γράφοντας: «Να χαίρεται την Βασιλεία του… Πατέρας μας, αλλά και πατέρας όλου του κόσμου… Μια προσευχή στην μνήμη του… Σας ευχαριστούμε…».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Από ένα υπόγειο στην Κασσάνδρου, Θεσσαλονικιός έφτασε να διακοσμεί 80 χώρες του κόσμου

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal