Αποχαιρετούν με ανακοινώσεις και ειδικά αφιερώματα το Θάνο Μικρούτσικο [video]

File Photo: O Θάνος Μικρούτσικος στη συναυλία “Σταυρός του Νότου/ Γραμμές των οριζόντων”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 11/5/2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Με ανακοινώσεις στις οποίες εκφράζεται από τη μια η οδύνη από την άλλη η αναγνώριση του έργου και της δράσης του Θάνου Μικρούτσικου που έφυγε χτες από τη ζωή χάνοντας τη μάχη με την επάρατο, προσπαθεί το πανελλήνιο να πιστέψει το άσχημο νέο. Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου αποχαιρέτησαν το μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Σχετικά θέματα στις διπλανές στήλες του Hellas Journal.
Παρακάτω ακολουθούν και οι υπόλοιπες ανακοινώσεις για το χαμό του Θάνου Μικρούτσικου.

  • «Καλό ταξίδι σύντροφε Θάνο»: αποχαιρετιστήριο βίντεο από ΚΚΕ – ΚΝΕ

«Καλό ταξίδι σύντροφε Θάνο» είναι ο τίτλος αποχαιρετιστήριου βίντεο για τον Θάνο Μικρούτσικο, που δημοσιοποίησαν σήμερα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.
Το βίντεο το οποίο συνοδεύει αυτοσχεδιασμός του Θάνου Μικρούτσικου στο πιάνο, ξεκινά με απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο εκλιπών δημιουργός για τις βουλευτικές εκλογές του 2019, περιέχει φωτογραφικό υλικό από την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Προετοιμασίας του 3ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το 1977, από συναυλία στο Σπόρτιγκ το 1976 με ερμηνευτές την Μαρία Δημητριάδη και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, καθώς και από τις πρόβες της πρώτης ηχογράφησης της Καντάτας για τη Μακρόνησο, το καλοκαίρι του 1976.
Ακολουθούν στιγμιότυπα από την ηχογράφηση της Καντάτας, φωτογραφικό στιγμιότυπο του Θάνου Μικρούτσικου με τον Γιάννη Ρίτσο, εικόνα από τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το 1985, στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Θεσσαλονίκη το 2000, στην Αθήνα το 2015, στην Πάτρα το 2017 και από τη συμμετοχή του στο Επιστημονικό Συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ τον Ιούνιο του 2015.
Το βίντεο συνεχίζεται με στιγμιότυπα από την συναυλία που διεύθυνε στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου τον Μάρτιο του 2018 για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, όπου βαθιά συγκινημένος είπε ότι «αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής μου».
«Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να μην έρθει το χάος στο μέλλον και το αδιέξοδο, αλλά εκείνη η κοινωνία όπου ο γερο-σοφός -ο γερο-σοφός είναι ο Κάρολος Μάρξ ο άνθρωπος που άλλαξε τη σκέψη μας- όταν τον ρωτήσαν ποιά κοινωνία; λέει: Η κοινωνία όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει». Με αυτά τα λόγια του Θάνου Μικρούτσικου ολοκληρώνεται το αποχαιρετιστήριο βίντεο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Το βίντεο που λέει αντίο στο Θάνο Μικρούτσικο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

  • Λαϊκή Ενότητα: ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης της μεταπολιτευτικής περιόδου

«Υπήρξε ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης της μεταπολιτευτικής περιόδου και στυλοβάτης της πολιτιστικής ζωής των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας με μεγάλη προσφορά σε όλους τους τομείς», τονίζει σε ανακοίνωση της για τον θάνατο του Θ. Μικρούτσικου η Λαϊκή Ενότητα.«Άρχισε να συνθέτει από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60», υπενθυμίζει η Λ.Α. με τα «Πολιτικά Τραγούδια» τον πρώτο μεγάλο δίσκο να κυκλοφορεί μετά την πτώση της χούντας.«Βαθιά πολιτικοποιημένος με έντονη κοινωνική και ριζοσπαστική πολιτική παρουσία εξέφραζε τον προβληματισμό του μέσα από το έργο.Το 1970 μελοποίησε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, το τραγούδι «Εχθρός» συμπεριελήφθη στο δίσκο «τροπάρια για φονιάδες» που εκδόθηκε το 1977. Ως στρατευμένος δημιουργός, μελοποίησε Γ. Ρίτσο, Β. Μαγιακόφσκι, Μ. Μπρέχτ, Μ. Ελευθερίου και αργότερα Άλ. Αλκαίο, Κ. Τριπολίτη, Φρ. Βιγιόν, Κ. Καβάφη, με αποκορύφωμα τον Ν. Καββαδία.
Στην πορεία του ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ενέπνευσε τις νεότερες γενιές και χάραξε νέους δρόμους στη τέχνη. Έδειξε το θάρρος τον ανθρωπισμό και το ριζοσπαστισμό του ακόμα και στο τελευταίο του μήνυμα που ήταν στίχοι του αγαπημένου του Ν. Χικμέτ. (Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μη παραδίνεσαι, αυτό είναι)», καταλήγει η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας.

  • Το ΚΘΒΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα μεγάλη προσωπικότητα, γενναίο άνθρωπο και έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, που ενέπνευσε γενιές με τη μουσική του, υπηρέτησε πιστά το σύγχρονο πολιτισμό με τo πολυσχιδές έργο του αλλά και με την πολιτική του δραστηριότητα και φεύγοντας αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι ο Θάνος Μικρούτσικος συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ στις εξής παραγωγές:
-«Μπρεχτ-Χίτλερ», σε πρωτότυπη σύνθεση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου (1983)
-«Το παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα (1979)
-«Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε ντε Βέγα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη (1977).

  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Εμβληματική μορφή του μαχόμενου πολιτισμού, ο Θ. Μικρούτσικος

«Ο Θάνος Μικρούτσικος, αυτή η εμβληματική μορφή του μαχόμενου πολιτισμού, ο άνθρωπος που τραγούδησε για την Μακρόνησο και τα βάσανά της, δεν υπάρχει πια. Μας έκανε να αγαπάμε πάνω από όλα τον “άνθρωπο που τον μποδίζουν να βαδίσει”, μας κάλεσε να μείνουμε όρθιοι όταν “οι σημαίες ήταν κάτω στις λεωφόρους που παρελάσαμε”, μας προέτρεψε να είμαστε απείθαρχοι στα όριά μας κάθε φορά “χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία”. Ήταν αυτός που έβαλε μέσα στα λαϊκά σπίτια τον Μαγιακόφσκι και τον Μπίρμαν, τον Χικμέτ και τον Ελευθερίου, αλλά και ο άνθρωπος που αντιμετώπισε την πορεία προς τον θάνατο με θάρρος και αξιοπρέπεια που διδάσκει», αναφέρει σε αποχαιρετιστήριο μήνυμά της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Ο Θάνος Μικρούτσικος», συνεχίζει, «δεν ήταν απλά ένας μεγάλος μουσικός. Ήταν ένας ανήσυχος άνθρωπος, ένας τολμηρός ανανεωτής της μουσικής και της φόρμας της, ένας μαρξιστής διανοούμενος, ένας κομμουνιστής καλλιτέχνης που του αξίζει μια θέση δίπλα στον Βίκτορ Χάρα και σε όλους τους ανθρώπους που με την τέχνη τους μας γέμισαν ιδανικά και αξίες, έπλασαν τη συνείδησή μας, γέμισαν τις καρδιές μας, στήριξαν τους αγώνες μας, άνοιξαν δρόμους στην σκέψη μας, μας δυνάμωσαν για να συνεχίσουμε.
Καλό ταξίδι σύντροφε Θάνο…».

  • ΝΑΡ: Ο Θ. Μικρούτσικος κυρίως αγκαλιάστηκε από τους μαχόμενους ανθρώπους

Ο Θάνος Μικρούτσικος «μίλαγε, τραγούδαγε, αναζητούσε με την ποίηση του μέλλοντος, όχι τη μιζέρια του παρόντος», σημειώνουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
«Για αυτό», συνεχίζει η ανακοίνωση, «αγαπήθηκε από το λαό, τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων που ρούφηξαν το έργο του, ακόμα και όταν οι “ειδικοί” το έβλεπαν με καχυποψία. Κυρίως αγκαλιάστηκε από τους μαχόμενους ανθρώπους, στον καθημερινό αγώνα αλλά και στις φλόγες των εξεγέρσεων, από αυτούς που δεν συμβιβάζονται, τολμούν, αναζητούν, επαναστατούν.
Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση νιώθουν μεγάλη τιμή που συνεργάστηκαν με τον Θάνο Μικρούτσικο, που τίμησε αρκετές φορές με την παρουσία του εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ των Αναιρέσεων».

  • Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Θάνο Μικρούτσικο

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου με ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα από εκπομπές του Αρχείου της.

Σήμερα Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019, στις 17:00, από την ΕΡΤ1 θα μεταδοθεί το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «ART WEEK». Η Λένα Αρώνη συνάντησε τον Θάνο Μικρούτσικο σε μια συζήτηση για το έργο και τη ζωή του. Ο σημαντικός δημιουργός, που με τη μουσική του αποτύπωσε όσο λίγοι τις αναζητήσεις και διαστάσεις της εποχής του, ξεδίπλωσε στην κάμερα την καλλιτεχνική και προσωπική διαδρομή του, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τις κορυφαίες στιγμές καλλιτεχνικής έκφρασης. Ο αγαπημένος συνθέτης στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στη σχέση του με τη μουσική, την ποίηση, στο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, στις ανθρώπινες σχέσεις και την κρίση.

Από την ΕΡΤ2 θα μεταδοθεί στις 20:00 το επεισόδιο της εκπομπής «Η ζωή είναι αλλού» με την Εύη Κυριακοπούλου, παραγωγής 2005. Ο Θάνος Μικρούτσικος μίλησε για τη ζωή του, τις γυναίκες που αγάπησε και τα τέσσερα παιδιά του, ενώ αναφέρθηκε στους προβληματισμούς του τόσο γύρω από τα μουσικά πράγματα, όσο και γύρω από τα κοινωνικά θέματα, εγχώρια και διεθνή. Επίσης, έκανε μια αναδρομή πολιτική στη ζωή του μετά το 1974 – όπως χαρακτηριστικά είπε, «από τότε που κυκλοφορούσα με αμπέχονο μέχρι σήμερα που φοράω και σακάκι».

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:15 με τη μετάδοση από την ΕΡΤ2 ενός σπάνιου τηλεοπτικού τεκμηρίου: τη συνάντηση του Θάνου Μικρούτσικου με τη Μαλβίνα Κάραλη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Οι νότες και τα λόγια», παραγωγής 1988. Ο καταξιωμένος συνθέτης έκανε μια εναλλακτική ανασκόπηση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, με εκτενή αναφορά στην έντονα κοινωνικοπολιτική χροιά που αυτό απέκτησε στη μεταπολιτευτική περίοδο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Θάνος Μικρούτσικος ερμήνευσε πλειάδα πολιτικοποιημένων, και μη, συνθέσεών του μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Διονύση Θεοδόση και τη Χαρούλα Αλεξίου.

  • Κ. Ζέρβας: «Αποχαιρετούμε έναν ιδιοφυή μουσικό, μια χαρισματική προσωπικότητα»

Ιδιοφυή μουσικό και χαρισματική προσωπικότητα χαρακτηρίζει τον Θάνο Μικρούτσικο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. «Έτυχε να συνεργαστώ μαζί του, όταν ήμουν πρόεδρος στο Ε.Τ.Ο.Σ. της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2013 σε μία υπέροχη συναυλία στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, με δικά του τραγούδια και τον ίδιο στο πιάνο. Τις λίγες ώρες που πέρασα μαζί του κατάλαβα τι σημαίνει πραγματικά να υπηρετείς με πάθος τον πολιτισμό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ανδρέας Καράβολας: «Κατόρθωσε να γοητεύσει να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει συναισθήματα και συνειδήσεις»

«Ο Θάνος Μικρούτσικος, ξεκίνησε από την Πάτρα και κατόρθωσε με την μουσική του, να γοητεύσει, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει συναισθήματα και συνειδήσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Καράβολας, σε δηλώσεις που έκανε για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου. Επίσης, ο Ανδρέας Καράβολας επεσήμανε ότι «η απώλειά του Θάνου Μικρούτσικου αφήνει την τέχνη φτωχότερη, καθώς είχε να προσφέρει ακόμη πολλά, αναμφίβολα όμως έχει ήδη πετύχει με το σπουδαίο έργο του να αυξήσει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.»
Να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Καράβολας είχε συνεργαστεί, ως δήμαρχος, με τον Θάνο Μικρούτσικο, στο πλαίσιο του πολιτιστικού θεσμού «Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας», που ιδρύθηκε το 1986 με εμπνευστή τον Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του.
Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο Πάτρας αποφάσισε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίασή του να δώσει το όνομα του Θάνου Μικρούτσικου στο προς κατασκευή συνεδριακό χώρο του «εργοστασίου τέχνης» και η πρώτη συναυλία που θα γίνει να είναι αφιερωμένη στο έργο του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΚΘΒΕ / Γ.Μ. – Η. Κάνιστρας
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ελλάδα

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου: Μεγάλη απώλεια για την Τέχνη

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: