Απειλεί και «γκριζάρει» ο Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχία σε βραχονησίδες, ισχυρίζεται

Από την ομιλία Ερντογάν κατά την τελετή καθέλκυσης δύο νέων υποβρυχίων στα ναυπηγεία Γκιολτσούκ. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS




Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την κατεχόμενη Κύπρο.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του κατά την καθέλκυση δύο τουρκικών υποβρυχίων από το ναυπηγείο Γκιολτζούκ.

  • «Όσοι εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με τα σχέδια που ετοιμάζουν πάνω σε νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, στα οποία δεν έχουν κυριαρχία, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν το δρόμο ανοιχτό.

Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα κατά της χώρας μας με χάρτες που φτιάχνουν στα τραπέζια.

Αν παραιτηθούμε από τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει με την κατεχόμενη Κύπρο και τη Λιβύη, αφήστε τις οικονομικές δραστηριότητες, δεν θα μας αφήσουν ούτε ακτή, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι.

Οι απέναντί μας δεν νοιάζονται ούτε συνειδητοποιούν τί εστί δικαίωμα, δίκαιο, δικαιοσύνη και ηθική.

  • Η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να κάνει πίσω από τη συμφωνία με τη Λιβύη, όπως δεν έκανε πίσω ούτε στη Συρία.

Γνωρίζουμε καλά το λόγο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανακοίνωσε και έξι υποβρύχια

Κατά την ίδια του ομιλία, ο Ερντογάν προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα κατασκευάζει ένα υποβρύχιο ετησίως αρχής γενομένης από το 2022, με στόχο την απόκτηση έξι νέων υποβρυχίων μέσα σε μία οκταετία από σήμερα:  «Αρχίζοντας το 2022, το τουρκικό ναυτικό θα παραλαμβάνει ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο. Συνολικά έξι υποβρύχια θα κατασκευαστούν, ενώ το τελευταίο θα παραδοθεί το 2027», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη και να προστατεύει την ασφάλειά της.

HJ με πληροφορίες από ethnos.gr ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αστειότητες Τσαβούσογλου: Λέει ότι η Άγκυρα συμφωνεί με τα ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: