Συνέλαβαν στην Ινδία το βιογράφο του Γκάντι, Ραματσάντρα Γκούχα, στοπ στις συγκεντρώσεις [video]

Ινδοί μουσουλμάνοι διαδηλωτές κρατούν πλακάτες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας σε αλληλεγγύη με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Jamia Millia Islamia και κατά του νόμου για την τροποποίηση της ιθαγένειας (CAA) και του εθνικού μητρώου πολιτών (NRC) στα περίχωρα της Βομβάης της Ινδίας. ΕΡΑ / DIVYAKANT SOLANKI




Η ινδική αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν από τους πιο σεβαστούς ιστορικούς και διανοούμενους της χώρας, τον Ραματσάντρα Γκούχα, στη διάρκεια διαδήλωσης που γινόταν στην Μπανγκαλόρ κατά του νέου νόμου περί χορήγησης υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες.

Τα ινδικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τον ιστορικό να σύρεται από τρεις αστυνομικούς κοντά στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί για να μην περνούν οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον νέο νόμο, για τον οποίο οι επικριτές του δηλώνουν ότι μεροληπτεί σε βάρος των μουσουλμάνων και υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του Συντάγματος της χώρας.

  • “Διαμαρτύρομαι ειρηνικά”

 

“Διαμαρτύρομαι με ειρηνικό τρόπο, γιατί μας σταματάνε”, είπε ο Γκούχα, επικριτής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, προτού τον περικυκλώσουν αστυνομικοί στη μία από τις τέσσερις διαδηλώσεις που γίνονταν σήμερα στην Μπανγκαλόρ. Σημειώνεται πως ο Ραματσάντρα Γκούχα είναι ο βιογράφος του Μαχάτμα Γκάντι και χαίρει γενικής εκτίμησης εντός κι εκτός Ινδίας.

Ορισμένες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Νέο Δελχί και της Μπανγκαλόρ, επέβαλαν απαγόρευση στις μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις μετά την εκδήλωση επεισοδίων βίας σε κάποιες από τις διαμαρτυρίες που γίνονται από την περασμένη εβδομάδα μετά την υιοθέτηση της επίμαχης νομοθεσίας από την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι.
Την ίδια ώρα στο πλαίσιο της καταστολής των διαμαρτυριών η αστυνομία συνέλαβε σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές στην ινδική πρωτεύουσα και την Μπανγκαλόρ.
Παρά την απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σήμερα σε διάφορες πόλεις κυρίως από φοιτητές, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο Νέο Δελχί συνελήφθησαν οι διαδηλωτές που ήθελαν να συμμετάσχουν σε πορεία κοντά στο Κόκκινο Οχυρό. “Με συνέλαβαν μαζί με τουλάχιστον εκατό άλλους, αλλά χιλιάδες συνεχίζουν την πορεία τους για να συμμετάσχουν στην διαδήλωση”, δήλωσε ο Γογκέντρα Γιαντάβ, ηγέτης του πολιτικού κόμματος Σουαραΐγια.

  • Έκλεισαν και 16 σταθμούς του μετρό στο Δελχί

Οι αρχές έκλεισαν επίσης τουλάχιστον 16 σταθμούς του μετρό στο κέντρο της ινδικής πρωτεύουσας και στην παλιά πόλη του Δελχί όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP – dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ
Νέο Δελχί, Ινδία

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στην Ινδία για το νόμο περί ιθαγένειας σε μη μουσουλμάνους

Οι αρχές της Ινδίας απαγόρευσαν σήμερα τις συναθροίσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένου του κέντρου του Νέου Δελχί, μετά τις εκκλήσεις των επικριτών του νόμου περί παροχής υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες για μια ημέρα κινητοποιήσεων.

Σήμερα τέθηκε σε ισχύ το άρθρο που απαγορεύει κάθε συνάθροιση περισσότερων από τεσσάρων ανθρώπων, κυρίως σε πολλές συνοικίες του Νέου Δελχί, της Χάιντεραμπάντ, της Τσενάι καθώς και σε ολόκληρη τη Μπενγκαλόρ, την Αχμενταμπάντ και τη Μανγκαλόρ.

Εξάλλου οι συναθροίσεις απαγορεύονται σε όλο το κρατίδιο Ούταρ Πραντές, το πιο πολυπληθές της Ινδίας με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους, και σε πολλά κρατίδια της βορειοανατολικής Ινδίας, όπου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του νόμου αυτού έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας η οποία αποτελεί το 14% δηλαδή 1,3 δισεκατομμύριο Ινδοί, διαρκεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά κινήματα που έχει αντιμετωπίσει η ινδουιστική, εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, από το 2014 που ανέλαβε την εξουσία.

  • Ο νόμος πέρασε, αλλά…

Ο νόμος, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το ινδικό κοινοβούλιο, διευκολύνει την παροχή της ινδικής υπηκοότητας σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές με την προϋπόθεση ότι δεν είναι μουσουλμάνοι. Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι προάγει τις διακρίσεις και είναι αντίθετος στο Σύνταγμα της Ινδίας.
Σήμερα το πρωί μπροστά από το Κόκκινο Οχυρό στην παλιά πόλη του Δελχί, σημείο από το οποίο θα ξεκινούσε μία πορεία, εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί και έβαζαν σε λεωφορεία κάποιους διαδηλωτές που έφταναν εκεί.Περίπου 12 σταθμοί του μετρό στην ινδική πρωτεύουσα είχαν κλείσει.
Στο Ουτάρ Πραντές «ζητάμε από τους γονείς να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους» να μην πάνε να διαδηλώσουν, ανακοίνωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας.
Στο γειτονικό κρατίδιο Μπιχάρ, όπου η απαγόρευση των συναθροίσεων είναι σε ισχύ σε πολλές συνοικίες, χιλιάδες υποστηρικτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σε διάφορές περιοχές, κλείνοντας δρόμους και εμποδίζοντας τη διέλευση τρένων.

  • Φρένο και από το ίντερνετ

Εξάλλου έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πολλές πόλεις με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό του Ουτάρ Πραντές και άλλων κρατιδίων της βορειοανατολικής Ινδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP – dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.
Νέο Δελχί, Ινδία

Έξι νεκροί στις διαδηλώσεις κατά του νόμου για την ιθαγένεια σε μη μουσουλμάνους στην Ινδία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: