Ανύπαρκτη η παρουσία του κυπριακού κράτους δίπλα στους συνανθρώπους μας με αυτισμό

Ο Δρ. Νεόφυτος Παπανεοφύτου, επικεφαλής του Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού και πρότυπου κέντρου για τον αυτισμό “Magic Always Happens”. Φωτογραφία από το αρχείο του




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Πρόσφατα, είχα την χαρά να πάρω συνέντευξη από τον Δρ. Νεόφυτου Παπανεοφύτου, επικεφαλής του Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού και πρότυπου κέντρου για τον αυτισμό “Magic Always Happens”. Ένας Άνθρωπος με ειδικεύσεις στις σχέσεις γονέων-βρεφών αλλά και θεμάτων ψυχικής υγείας, συγγραφέας και άλλα πολλά.

  • Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι Δρ. Παπανεοφύτου είναι εθελοντής, που αγαπά τους ανθρώπους και τάχθηκε να τους βοηθήσει. Και ενώ ανέμενα ότι τουλάχιστον θα άκουγα ότι το κράτος στέκεται δίπλα τους, η παρουσία του κράτους φαίνεται ανύπαρκτη σε ένα τόσο ανθρώπινο θέμα.

Για όσους πιθανόν να μην γνωρίζουν τι είναι αυτισμός, ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να έχει υπέρ-ευαισθησίες στο φωτισμό, τον ήχο, το άγγιγμα, την οσμή κ.λπ. και είναι πολύ επιλεκτικό σε θέματα φαγητού. Ανάλογα με το που βρίσκεται στο φάσμα μπορεί να επικοινωνεί με ήρεμο τρόπο, ή να κάνει απότομες κινήσεις, να κτυπάει αντικείμενα μέχρι και να αυτοτραυματίζεται. Δυστυχώς, το τί προκαλεί τον αυτισμό κανείς δεν γνωρίζει.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα σημαντικά ανέφερε ο Δρ. Παπανεοφύτου, κάθε άτομο με αυτισμό είναι εντελώς διαφορετικό από το επόμενο άτομο με αυτισμό. Η έρευνα είναι απαραίτητη και για αυτό το λόγο διοργανώνουν κάθε χρόνο συνέδριο, έχοντας εκδόσει βιβλίο με τίτλο «Αυτισμός 360 μοίρες». Όπως ανέφερε στη συνέντευξη του, μετά από πολύ επίπονες προσωπικές θυσίες και προσπάθειες κατάφερε να ιδρύσει δύο μή κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ένα στην Νέα Υερσέη και ένα στη Κύπρο, με το διεθνές συνέδριο να υποστηρίζεται από μια δεξαμενή σκέψης, με 50 και πλέον επιφανείς ερευνητές παγκοσμίου εμβέλειας, κύρους και αναγνώρισης.

  • Και ενώ ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν αυτά τα παιδιά είναι η ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο, και ενώ μόνο υποστηρικτική θεραπεία υπάρχει και όχι αποθεραπεία, ο Δρ. Παπανεοφύτου, ως επικεφαλής του Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού και πρότυπου κέντρου για τον αυτισμό “Magic Always Happens” ανέφερε επί λέξει:

“Παρόλες τις προσπάθειες μας στα ανώτατα επίπεδα, δεν πετύχαμε ικανοποιητική συμβολή του επίσημου κράτους. Αντιθέτως, νιώσαμε ίσως τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Δεν νοείται π.χ. υπουργός υγείας να έχει (θεωρητικά) θέσει το 1ο μας Διεθνές Συνέδριο υπό την αιγίδα του και αυτός όχι μόνο να μην εμφανίζεται καν αλλά ούτε ένα επίσημο λόγο/χαιρετισμό να μην έχει στείλει.

Την ίδια στιγμή δε που στο συνέδριο φιλοξενούνται καθηγητές παγκοσμίου εκτοπίσματος (οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά εκπαιδεύσει όλους τους ειδικούς και στο γειτονικό μας Ισραήλ), ο ίδιος υπουργός να ταξιδεύει το ίδιο Σαββατοκύριακο (κατά την διαρκεια του οποίου λαμβάνει χώρα το υπό την δήθεν αιγίδα του συνέδριο) στο Ισραήλ για να συνομιλήσει με άτομα τα οποία έχει εκπαιδεύσει η Αμερικανοισραηλινή καθηγήτρια μας που βρίσκεται στην Κύπρο για το εν λόγο συνέδριο!”

Κύριε Υπουργέ, αναμένουμε απάντηση.

*Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com & LA Voice – https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Κυρία Κουκουμά, ο Στυλιανός μας έφυγε: Βοηθήστε να μαζευτούν τα κομμάτ(ι)α, μην τα αυξάνετε!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: