Αντιρρήσεις Τραμπ για τον EastMed Act την υστάτη στιγμή: Όμως, δεν επηρεάζεται ο νόμος

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ, και το ζεύγος του αντιπροέδρου Μάικ Πένς στον Λευκό Οίκο. Φωτογραφία via Twitter, @FLOTUS




Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το νόμο για την Κατανομή Κονδυλίων και μέσω αυτού το EastMed Act, αλλά χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγράφει αντιρρήσεις, που αφορούν την «εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως και για άλλα θέματα.

Σημειώνουμε ότι ο νόμος αυτός καθ’ αυτός για το EastMed Act δεν αλλάζει. Όμως ο κ. Τραμπ διατυπώνει αντιρρήσεις που αφορούν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και την συμμετοχή των ΗΠΑ στην Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1).

Σημειώνονται τα εξής:

«Ορισμένες διατάξεις του νόμου (όπως το Κεφάλαιο 9, τμήματα 203 και 206) αποσκοπούν στον περιορισμό της συνταγματικής εξουσίας του Προέδρου ως αρχηγού διοικητή (Commander in Chief) να ελέγχει το προσωπικό και το υλικό που ο Πρόεδρος κρίνει ότι είναι απαραίτητο ή σκόπιμο για την επιτυχή διεξαγωγή στρατιωτικών αποστολών», αναφέρει η δήλωση του Προέδρου Τραμπ.

To τμήμα 206 αφορά αποκλειστικά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Λευκός Οίκος αναφέρει σε ένα άλλο σημείο ότι «πολλές διατάξεις του νόμου θα μπορούσαν, υπό ορισμένες περιστάσεις, να παρεμποδίσουν την άσκηση των συνταγματικών αρχών του Προέδρου για να διατυπώσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε διεθνείς διαπραγματεύσεις ή σε φόρα» και μεταξύ των άλλων παραδειγμάτων αναφέρει τα τμήματα 203 και 208 του EastMed Act.

Στο τμήμα 208 αναφέρεται ότι «το αργότερο 90 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Ενέργειας, θα υποβάλλουν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου στρατηγικές για τη βελτίωση της ασφάλειας και συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδα».

Πηγή του Κογκρέσου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι ενστάσεις του Προέδρου δεν αφορούν την ουσία, αλλά το δικαίωμα της νομοθετικής εξουσίας να του επιβάλλει ορισμένα ζητήματα που αυτός θεωρεί ως αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του.

Μάλιστα θύμισε για το θέμα της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Βοήθειας ότι πριν δύο χρόνια είχε εγκριθεί μέσω του ίδιου νόμου ποσό προς την Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο Τραμπ υπέγραψε: Νόμος των ΗΠΑ ο EastMed Act, τέλος τα F-35 και το εμπάργκο στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: