Αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ: Ποιο κόμμα έχει μεγαλύτερη συμβολή στη μείωσή του

File Photo: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Η συμβολή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος, με παρέμβασή του, κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίζει στο ΣΥΡΙΖΑ τη μεγαλύτερη συμβολή στη θέσπιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

«Επειδή η ΝΔ πανηγυρίζει, κατά την διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού για την φοβερή μείωση του ΕΝΦΙΑ που έκανε, θα ήθελα από τον κ. Σκυλακάκη να απαντήσει: Μείωσε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκ.; Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκ.;», έθεσε το ζήτημα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22%, το 21% της μείωσης προήρχετο από απόφαση της μείωσης της δικής μας κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «τα νούμερα στον προϋπολογισμό, δεν έχουν να κάνουν με τα ποσοστά των μειώσεων, για τον πολύ απλό λόγο ότι έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ.

Έχουμε μια σοβαρά αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ. Για την επόμενη χρονιά, προχωράμε σε μια διόρθωση. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για προαπαιτούμενο που δεν υλοποίησε. Αυτή η διόρθωση-που είναι σωστή να γίνει- είναι όλοι να πληρώνουν, με βάση την πραγματική τους περιουσία, και όχι πλασματική. Αυτό θα προχωρήσει από την κυβέρνησή μας, θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα και ένα μέρος αυτών των εσόδων, μεγάλο, το συντριπτικό, θα επιστρέψει στους πολίτες, με πρόσθετη μείωση των συντελεστών».

«Έχετε δίκιο ότι είχατε νομοθετήσει για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% για περιουσίες ιδιοκτησίας, μέχρι 60.000 ευρώ, 260 εκατομμύρια ευρώ», απάντησε, ακολούθως, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημείωσε όμως: «αυτό στην πράξη δεν έγινε ποτέ. Η δική μας κυβέρνηση νομοθέτησε και για πρώτη φορά μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ είδαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι η διαφορά προκύπτει διότι «η κυβέρνηση έκανε ακριβώς το ίδιο και για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση είναι 30%, αλλά περαιτέρω για περιουσίες μέχρι 70.000 ευρώ, προχώρησε μείωση του ΕΝΦΙΑ 27%, για περιουσίες μέχρι 80.000 ευρώ, προχώρησε μείωση του ΕΝΦΙΑ 25%, για περιουσίες μέχρι 1.000.000 ευρώ προχώρησε 20% μείωση του ΕΝΦΙΑ και για περιουσίες πάνω από 1.000.000, προχώρησε μείωση 10%.

Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι 22%, δηλαδή συν 205 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: «δώσαμε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη. Και τώρα ανακαλύψατε τη μεσαία τάξη! Και ποια είναι η μεσαία τάξη; Αυτή που κατεβάσατε το συμπληρωματικό φόρο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και υπετριπλασιάσατε τους συντελεστές φορολόγησης του συπληρωματικού. Κάναμε μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλες τις περιουσίες, στηρίζοντας πρώτα τη φτωχή περιουσία και μετά τη μεσαία περιουσία».

«Οι κ.κ. Σκυλακάκης και Βεσυρόπουλος, επί της ουσίας επιβεβαίωσαν ότι η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις που έθεσα είναι θετική», σχολίασε πριν από λίγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Απλώς ο κ. Σκυλακάκης απάντησε εκτός θέματος και ο κ. Βεσυρόπουλος προσέθεσε το εκπληκτικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε στα εκκαθαριστικά μετά την νομοθέτηση της μείωσης της ΝΔ και είναι σαν να την έκανε και αυτή η ΝΔ. Επιπλέον είχε την καλοσύνη ο κ. Βεσυρόπουλος να αποδεχθεί ότι: Η ΝΔ δεν έκανε μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ όπως ισχυρίζονται, παρά μόνο ένα μέρος αυτής. Ότι η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων (το 63%), δηλαδή όσους και όσες έχουν περιουσία έως 60.000.

Ήταν και κάπως φειδωλός με την αλήθεια, βέβαια, όταν υπονόησε ότι η μείωση που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε μόνο τις περιουσίες ως τις 60.000 κάτι το οποίο είναι προφανώς ψευδές. Για το ότι η συμβολή της ΝΔ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκ. απάντησαν κατ’ αναλογία της γνωστής έκφρασης: “Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω”…».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Βουλή, προϋπολογισμός, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΝΦΙΑ,

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: