Άνοδος 2,3% του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο, αύξηση επενδύσεων, εξαγωγών, μείωση εισαγωγών

File photo: amna_news




Άνοδο 2,3% σημείωσε το ΑΕΠ στη χώρα το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ’ τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ, μεταξύ γ’ τριμήνου και β’ τριμήνου 2019, καταγράφηκε ανάπτυξη της τάξης του 0,6%.

Στην άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3%, συνέβαλλε η μεταβολή στα εξής μεγέθη:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2018 (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,2%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,5%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 2%.

*Αύξηση 9,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 6,2% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 14,5%).

*Μείωση 2,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 8,6%).

Στην τριμηνιαία σύγκριση, καταγράφηκαν τα εξής:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019 (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,4%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 6,9%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 5%.

*Αύξηση 4,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,7%).

*Αύξηση 0,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 8,1%).

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ το α’ και το β’ τρίμηνο εφέτος, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και λόγω ενημερωμένων στοιχείων βραχυχρόνιων δεικτών. Έτσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4% το α’ τρίμηνο και 2,8% το β’ τρίμηνο του 2019. Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το σύνολο του τρέχοντος έτους ανάπτυξη της τάξης του 2% και αύξηση του ΑΕΠ 2,8% για το 2020, ενώ χαμηλότερα θέτουν τον πήχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ.

Τέλος, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,7% το γ’ τρίμηνο 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ξεκίνησε η πόντιση του καλωδίου που θα ενώσει ηλεκτρικά τις Κυκλάδες με το Λαύριο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: