Ανοδο κατόπιν εορτής για το συντηρητικό κόμμα στην Ισπανία δείχνει μετεκλογική δημοσκόπηση

Μικρή φθορά καταγράφει μετεκλογική δημοσκόπηση για τους Σοσιαλιστές. EPA, JuanJo Martin




Μείον τρεις έδρες για το σοσιαλιστικό PSOE, επιπλέον 10 για το συντηρητικό ΡΡ και επτά βουλευτές λιγότερους για το ακροδεξιό Vox δείχνει σφυγμομέτρηση της εταιρείας GAD3 για την εφημερίδα ABC, που δημοσιεύθηκε χθες και με κύριο άξονα στις ερωτήσεις της «τι θα ψηφίζατε εάν επαναλαμβάνονταν οι βουλευτικές εκλογές».

Πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση που πραγματοποιείται μετά την εκλογική αναμέτρηση της 10ης Νοεμβρίου και μετά το προσύμφωνο που υπέγραψε το PSOE με τους αριστερούς Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις με τα αυτονομιστικά κόμματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το PSOE με 27,7% θα συγκέντρωνε 117 βουλευτές, το ΡΡ με 23% θα ανέβαινε στους 99 και το Vox με 14,1% θα έχανε 7 έδρες και θα παρέμενε στις 45. Οι δε Podemos με το 13% θα έχαναν μία έδρα και θα έμεναν στις 34, ενώ οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, με 6,5% θα έχαναν επίσης μία έδρα και θα κατέβαιναν στις εννέα.

Το κόμμα Mas Pais, που αποσχίσθηκε από τους Podemos, θα διατηρούσε βάσει της δημοσκόπησης τις τρεις έδρες του, ενώ το καταλανικό κεντροαριστερό ERC θα έχανε επίσης μία έδρα και θα έμενε στις 14, ενώ το δεξιό καταλανικό JxCat θα διατηρούσε τις οκτώ έδρες του.

Με βάση την υποθετική αυτή κατανομή εδρών, το μέτωπο PSOE, Podemos, Mas Pais θα συγκέντρωνε 154 έδρες, έναντι 155 του αντιπάλου μετώπου PP, Vox, Ciudadanos, Navarra Suma.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 19 με 27 Νοεμβρίου, σε δείγμα 1.802 ενηλίκων και με περιθώριο σφάλματος +/-2,4%

 EFE, ABC, El Publico via APE MPE/Γιώργης-Βύρων Δάβος 

Στις 9 εκατοστιαίες μονάδες μειώθηκε η διαφορά μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: