Ανησυχία για την τρομοκρατία στις ΗΠΑ: Τα συλλυπητήρια του Σαλμάν στον Πρόεδρο Τραμπ

File Photo: Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman στο Ριάντ. EPA, BANDAR ALGALOUD, SAUDI ROYAL COURT




Ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τηλεφώνησε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να υποσχεθεί ότι το βασίλειο θα υποστηρίξει τις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης σαουδάραβα στρατιωτικού που εκπαιδευόταν σε αεροναυτική βάση στη Φλόριντα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA σήμερα.

Ο μπιν Σαλμάν διαβεβαίωσε επίσης τον Τραμπ ότι οι σαουδαραβικές αρχές θα προσφέρουν πλήρη συνεργασία στις ΗΠΑ και θα τους προσφέρουν κάθε πληροφορία που χρειάζονται στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούν.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) προσπαθεί να εξακριβώσει την υπόθεση εργασίας ότι ο ανθυποσμηναγός Μοχάμεντ αλ Σαμράνι ενήργησε μόνος του. Το στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, 21 ετών, που εκπαιδευόταν στην Πενσακόλα, άνοιξε πυρ με πιστόλι Γκλοκ που είχε αγοράσει νόμιμα, σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ πριν πέσει νεκρός από τα πυρά βοηθού σερίφη, γνωστοποίησε το FBI χθες.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία διευκρίνισε πως αντιμετωπίζει πλέον την επίθεση ως τρομοκρατική ενέργεια και ανακρίνει άλλους σαουδάραβες εκπαιδευόμενους στη βάση, που έχουν τεθεί υπό περιορισμό.

Η επίθεση επανέφερε στο προσκήνιο τη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, σύμμαχο-κλειδί της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή. Το τελευταίο διάστημα η σχέση έχει γνωρίσει εντάσεις εξαιτίας των καταγγελιών περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη και της δολοφονίας του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι.

Αλλά προς μεγάλη απογοήτευση πολλών μελών του Κογκρέσου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είναι αμετακίνητος στη θέση ότι πρέπει να μείνει αλώβητη η σχέση στενής συνεργασίας της Ουάσινγκτον με το Ριάντ.

Μετά την επίθεση, πολλοί κοινοβουλευτικοί, Ρεπουμπλικάνοι αλλά και Δημοκρατικοί τάχθηκαν με μια φωνή — πράγμα σπάνιο την ώρα που η σύγκρουσή τους κορυφώνεται ενόψει εκλογών κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ… — υπέρ της πολύ πιο διεξοδικής εξέτασης του προγράμματος εκπαίδευσης στρατιωτικών της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκατοντάδων σαουδαράβων στρατιωτικών σε αμερικανικές βάσεις «θα έπρεπε να ανασταλεί», έκρινε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Ο Ματ Γκετζ, άλλος ρεπουμπλικάνος κοινοβουλευτικός, πρότεινε επίσης να υπάρξει «διακοπή» του προγράμματος.

Για τον Κόρι Μπούκερ, διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών ώστε να είναι ο υποψήφιός τους για την προεδρία στις εκλογές του 2020, η διμερής σχέση είναι «απαράδεκτη». Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αφού θύμισε ότι αμερικανικά αεροσκάφη «ανεφοδιάζουν με καύσιμα στρατιωτικά αεροσκάφη» της Σαουδικής Αραβίας στον αέρα για να πηγαίνουν «να ρίχνουν βόμβες αμερικανικής κατασκευής στις ΗΠΑ», πρόσθεσε δηκτικά πως «θα προτιμούσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αντί να μιλάει εξ ονόματος της σαουδαραβικής κυβέρνησης, να απαιτήσει να μας δοθούν απαντήσεις».

Πληροφορίες από Reuters-dpa-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Η Λιβύη επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία, ισχυρίζεται το Anadolu: Παράκρουση Ακάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: