Σύγκληση συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, Πολιτικών Αρχηγών το ΚΙΝΑΛ

File photo: Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας από το ΥΠΕΞ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου Εξωτερικής  Πολιτικής ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων, ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση εγκαλώντας την ότι κινείται χωρίς πυξίδα και στρατηγική έναντι της Αγκυρας.

«Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική», αναφέρει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης επί των Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Κατρούγκαλος και προσθέτει:

«Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας».

Στη δήλωσή του ο κ. Κατρούγκαλος καταλήγει: «Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αίτημα για σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών από ΚΙΝΑΛ

Σε αίτημα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας το Κίνημα Αλλαγής.

Σε δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Φωφη Γεννηματά ζητά την αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης «στην νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας» με συγκεκριμένες κινήσεις και εισηγείται:

«Μεταξύ άλλων να ζητήσει,  η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο. (β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης. Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ  να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση».

Η ανακοίνωση της κ. Γεννηματά καταλήγει: «Γι αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση».

Εάν ο Λίβυος πρέσβης δεν μας φέρει τη συμφωνία έως την Παρασκευή, θα απελαθεί, λέει ο Δένδιας

 

Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: