Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία στηρίζει τη Λιβύη: Κάνει “αμυντικό πόλεμο”…

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Σε άρθρο της εφημερίδας Libération, (Célian Macé και Hala Kodmani) επισημαίνεται ότι ο σκοπός της αιφνίδιας επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Τυνησία αποκαλύφθηκε με την επιστροφή του στην Τουρκία, όπου ανακοίνωσε ότι, στις αρχές Ιανουαρίου, θα υπέβαλε προς ψήφιση από την τουρκική βουλή την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Όπως σημειώνεται, η επιμονή του Erdogan στο ρόλο της Τυνησίας ως εγγυήτριας χώρας για τη σύναψη ανακωχής στη γειτονική Λιβύη, καθώς και η αναζήτηση στρατιωτικής υποστήριξης εκ μέρους της Τυνησίας προς την Τουρκία, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί, καταδεικνύουν ότι ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει, αν όχι τον προσεταιρισμό της Τύνιδας, σίγουρα πάντως την εύνοιά της.

  • Ο λόγος που ο Erdogan υποστηρίζει τη Λιβύη, συνεχίζει η ανάλυση, είναι η επιδίωξή του να προτάξει τη χώρα του σε ρόλο περιφερειακής δύναμης εν μέσω των διαφόρων συγκρούσεων του αραβο-μουσουλμανικού κόσμου.
  • Στη συνέχεια, περιγράφεται η πορεία διαμόρφωσης των πολιτικών συσχετισμών στη Λιβύη, από το 2015, όταν αναγνωρίστηκε η κυβέρνηση της Τρίπολης, μέχρι την πολιορκία, από τον προηγούμενο Απρίλιο, της Τρίπολης από τις δυνάμεις του στρατηγού Khalifa Haftar, καθώς και την έκκλησή του, το Δεκέμβριο, για προέλαση των ανδρών του προς την Τρίπολη.

Σημειώνεται ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τον Haftar είναι τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία), αλλά και η Γαλλία, η οποία διατηρεί διακριτική συνεργασία μαζί του, στον πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας. Πρόσφατα προσετέθη και η στήριξη της Ρωσίας προς τον στρατό ANL του Haftar, αν και η Μόσχα το αρνείται. Την δε κυβέρνηση της Τρίπολης κυρίως στηρίζει η Τουρκία.

Τονίζεται ότι η προσπάθεια του Erdogan να προσεταιριστεί την Τυνησία στην προγραμματιζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη Λιβύη, βασίζεται στο γεγονός ότι το κόμμα του νεοεκλεγέντος τυνήσιου προέδρου είναι από τα τελευταία απομεινάρια του πολιτικού Ισλάμ, που πάσχισε να επιβιώσει από τις εξεγέρσεις της αραβικής άνοιξης, το 2011. Όσο δε για τις νέες γενιές των εξεγερμένων Αράβων, ο Erdogan φαίνεται ότι βρίσκεται σε αμυντικό πόλεμο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Τίτλος: La Libye, nouvelle frontière des ambitions d’Erdogan

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Η Τυνησία αρνείται τους ισχυρισμούς προσχώρησής της στη συμμαχία Τουρκίας-Αλγερίας

Το δημοσίευμα του Euractiv, (Sarantis Michalopoulos) αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Τυνησίας, στην οποία αρνείται τους ισχυρισμούς ότι η Τυνησία θα προσχωρήσει σε συμμαχία με την Τουρκία και την Αλγερία, εξαιτίας της κρίσης στη Λιβύη, επιμένοντας ότι επιθυμεί να διατηρήσει την ουδετερότητά της, χωρίς να συμμετέχει σε συμμαχίες.

  • Στην ίδια ανακοίνωση,  όπως επισημαίνεται, απορρίπτονται και οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Fathi Bashagha, ότι η Τυνησία θα προσχωρήσει στη συμμαχία με την Τουρκία.

Επικαλούμενο την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Erdogan είχε ζητήσει από την Τυνησία να επιτρέψει τη διέλευση από τα χωρικά της ύδατα τουρκικών πλοίων με κατεύθυνση προς τη Λιβύη, ούτως ώστε να παρέμβει ανά πάσα στιγμή στην γειτονική χώρα, προς υπεράσπιση της κυβέρνησης του Saraj.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι απαγορεύτηκε σε επτά ξένα ΜΜΕ η πρόσβαση στην κοινή συνέντευξη τύπου των προέδρων Τουρκίας και Τυνησίας, ενώ παρατίθεται ο κατάλογος των εν λόγω ΜΜΕ (Al-Jazeera, Al-Hurra, Al-Arabiya, Al-Mayadeen, Deutsche Presse-Agentur, Reuters και SIPA USA).

Τίτλος: Tunisia denies joining a Turkey-led alliance in Libyan crisis

Η Τουρκία θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Τρίπολη είπε συνεργάτης του Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: