Την αύξηση έως 196 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας Γάννης Βρούτσης μιλά στο OPEN και στη Φαίη Μαυραγάνη. Φωτογραφία via OPEN




Έως και τα 196,10 ευρώ τον μήνα φτάνουν οι αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, όπως αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης προσθέτει πως η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επικουρικούς συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας αποκαλύπτει πως μέχρι τέλος Ιανουαρίου το Ασφαλιστικό θα έχει ψηφιστεί, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών που οφείλονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για την περίοδο από 4 Οκτωβρίου 2019 και εφεξής θα γίνει «ταυτόχρονα και ενιαία σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων».

  • Είμαστε στην τελική ευθεία για το νέο Ασφαλιστικό. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας από τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας. Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει είναι η ψήφιση του νόμου και η διαβούλευση που θα προηγηθεί να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2020.

Ενα ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν είναι ένα τυπικό νομοσχέδιο, διότι πρέπει να συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες οι οποίες να αποδεικνύουν ότι εναρμονίζεται με τις συνταγματικές επιταγές, ενώ παράλληλα κινείται εντός του πλαισίου των διεθνών δεσμεύσεων που έχει η χώρα, ταυτόχρονα δε εκπληρώνει όρους βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας.

Ως εκ τούτου, αυτό το καθιστά πιο δύσκολο και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο νομοσχέδιο.

  • Την τελευταία 10ετία το Ασφαλιστικό έχει μεταρρυθμιστεί πάνω από πέντε φορές. Γιατί χρειαζόμαστε ακόμα μία μεταρρύθμιση;

Πράγματι, από το 2010, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προσαρμογών, έγιναν πολλές προσπάθειες διαρθρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των θεσμών.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν ανοιχτές προκλήσεις όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, την ελκυστικότητα και την ανταποδοτικότητα του συστήματος. Επιπρόσθετα, κρίσιμες θεμελιακές διατάξεις σε προηγούμενα νομοσχέδια, όπως αυτές του ν. 4387/16, κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ολα αυτά μας υποχρεώνουν να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία θα οικοδομηθεί πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό, δίκαιο και ανταποδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.

Διαβάστε περισσότερα στο ΕΘΝΟΣ

Θα αυξηθούν οι προνοιακές δαπάνες είπε η Μηχαϊλίδου: Παραπλάνηση χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: