Το παραμύθι για τους S-400 και η απειλή του Κογκρέσου: Θα τιμωρηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν;

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ ομιλεί στους οπαδούς του στη Φλόριντα. EPA, CRISTOBAL HERRERA




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τι συμβαίνει με την Τουρκία και την Αμερική; ‘Οντως ο Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει τον Ντόναλντ Τραμπ; Πολλά παρόμοια ερωτήματα φτάνουν καθημερινά από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, οι οποίοι αγανακτισμένοι με την απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου της Αμερικής, δείχνουν να βρίσκονται σε μία απόγνωση.

Διότι βλέπουν τις πραγματικές απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου χωρίς οι σύμμαχοι Αμερικανοί και οι εταίροι Ευρωπαίοι να κουνούν το μικρό τους δακτυλάκι. Η κατάσταση, πλέον, καθίσταται επικίνδυνη.

  • Έχουν δίκιο να είναι θυμωμένοι. Τόσο και ακόμα πιο πολύ είμαστε και εμείς οργισμένοι, που ζούμε αυτή την ερμαφρόδιτη κατάσταση, αλλά και χιλιάδες ομογενείς που τον ψήφισαν και εξαπατήθηκαν από τον κ. Τραμπ.

Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουν βαρεθεί να διαβάζουν στις ειδήσεις για το ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία. Πρόκειται για μία αντιαμερικανική και αντι-νατοϊκή πράξη για την οποία δεν τιμωρήθηκε η κατοχική δύναμη. Οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα αγόραζε ρωσικά συστήματα θα είχε δεχθεί την οργή της Αμερικής.

Δεν τους αδικώ που διαμαρτύρονται. Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επίσημες και δημόσιες ανακοινώσεις τους μας είχαν προδιαθέσει ότι η παραλαβή των S-400 από την Τουρκία σήμανε σκληρές κυρώσεις στο πλαίσιο του γνωστού νόμου CAATSA.

  • Ο Ταγίπ Ερντογάν, που καθημερινά σχεδόν κάνει πλάκα στους Αμερικανούς, διέψευσε και το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Είπε στην Οσάκα τον Ιούνιο, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του υποσχέθηκε πως δεν θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες, από τους νόμους, κυρώσεις και βεβαίως επιβεβαιώθηκε. Μέχρι σήμερα, προκαλεί, βρίζει, απειλεί τους Αμερικανούς, αλλά δεν τον τιμωρεί κανείς. Αντίθετα ο κ. Τραμπ τον προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο και τοποθέτησε το πιο κόκκινο χαλί που διαθέτει η προεδρική κατοικία για να τον υποδεχθεί.
  • Πριν ακόμα αναχωρήσει, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέρρεαν ότι είναι στα σκαριά μία συμφωνία για τους S-400, ώστε να μην αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Αποδείχθηκαν όλα κουβέντες του καφενέ, όπου οι θαμώνες λένε ότι λένε χωρίς να πληρώνουν …φόρο!

Τι διαρρέουν τώρα; Ότι αυτή η επίσκεψη ήταν απαραίτητη διότι ο Ερντογάν άκουσε από τα χείλη του ίδιου του κ. Τραμπ, ότι τα ψέματα τελείωσαν. Ότι δεν μπορεί να καθυστερήσουν άλλο οι κυρώσεις και ότι οι S-400 πρέπει να μείνουν κλειδωμένοι στα κουτιά τους. Μέχρι της στιγμής, κερδίζει ο προκλητικός ταραξίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όμως είχαμε κάποιες εξελίξεις στις οποίες δώσαμε μεν σημασία, αλλά δύσκολα τις πιστεύουμε, επειδή μέχρι τώρα οι επίσημες δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων αποδείχθηκαν κενό γράμμα.

Γιατί ο Τραμπ δεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στο Λονδίνο: Ότι είχαν να πουν, το είπαν!

  • Οι περισσότερες πληροφορίες για το θέμα έρχονται εσχάτως από τη Γερουσία, όπου οι νομοθέτες που εμπιστεύθηκαν τον Ερντογάν, βγαίνουν από το καβούκι τους και απειλούν τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίοι πολιτικοί. Αντίθετα έχουν ισχυρό λόγο και επηρεάζουν τις εξελίξεις. Επίσης νιώθουν «ριγμένοι» από τον Ερντογάν, ο οποίος σε μία συνάντηση μαζί τους στο Λευκό Οίκο, παρουσία του κ. Τραμπ απέσπασαν την υπόσχεση ότι το θέμα των S-400 θα διευθετηθεί. Έτσι νόμιζαν. Ο Τούρκος πρόεδρος παίρνει πολλούς στη βρύση, αλλά επιστρέφουν διψασμένοι.

Όταν επιστρέφοντας στην Τουρκία ο Ερντογάν έστειλε το μήνυμα πίσω στην Ουάσιγκτον ότι οι S-400 αγοράστηκαν και θα αξιοποιηθούν, άρα και θα λειτουργήσουν, για τους γερουσιαστές αυτούς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Σημειώνω ότι όλοι τους είναι πολιτικοί φίλοι του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος -όπως είπε ο Τζον Μπόλτον- έχει προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία. Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ήταν ο σκληρός κ. Μπόλτον, άρα γνωρίζει περισσότερα απ’ όλους μας.

  • Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε κάτι, και πρέπει να δοθεί σημασία, διότι η Γερουσία έχει μηχανισμούς που μπορούν να νικήσουν το βέτο του οποιουδήποτε προέδρου. Πόσο μάλλον του κ. Τραμπ, που δεν είναι και ο πιο δημοφιλής πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική…
  • Το μήνυμα του είναι ότι αφού δεν θέλει να καταλάβει ο Ερντογάν το πρόβλημα, το πολιτικό σύστημα της Αμερικής, από τον πρόεδρο μέχρι και τον τελευταίο νομοθέτη, δεν μπορεί πια να τον διασώζει.

Οπότε, τόνισε ο κ. Γκράχαμ, (αν δεν το καταλάβει) “τίποτε άλλο δεν θα λειτουργήσει και η Γερουσία θα περάσει το νομοσχέδιο της Βουλής με 95 ψήφους” (εννοεί υπέρ των κυρώσεων). Εάν συμβεί αυτό, που ο γερουσιαστής το θεωρεί βέβαιο, ο κ. Τραμπ δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο. Για τον κ. Γκράχαμ, αυτό “θα είναι η αρχή του τέλους της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας του Ερντογάν”. Αφήνει βέβαια ανοικτό το παράθυρο για αλλαγή στο καθεστώς των σχέσεων εάν και όταν φύγει από το πολιτικό σκηνικό της χώρας του ο Τούρκος πρόεδρος.

  • Ο συγκεκριμένος γερουσιαστής, που αποτελεί τον ‘νεροκουβαλητή» του κ. Τραμπ, έχει κυριολεκτικά ρεζιλευτεί λόγω της τάσης του να αλλάζει συνέχεια θέσεις. Όμως, πλέον τον περιγράφουν πολύ θυμωμένο με τον Ερντογάν και το ισλαμικό καθεστώς της Τουρκίας. Όλοι ελπίζουν πως επιτέλους θα σοβαρευτεί και θα κάνει τη διαφορά. Διότι, μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν δεν ντράπηκε και σταμάτησε την προσπάθεια του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.
  • Αναλυτές και διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η δοκιμή των S-400 από την Τουρκία με στόχους τα αμερικανικά F-16 και F4E, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι μία αίσθηση που επικρατεί και στο γραφειοκρατικό προσωπικό του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το καταλαβαίνει κανείς εύκολα. Όμως, δεν γνωρίζουμε βεβαίως τι σκέφτεται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 3 και 4 Δεκεμβρίου οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν στο Λονδίνο για να λάβουν πολύ σοβαρές αποφάσεις. Το θέμα των S-400 εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του. Το ρωσικό σύστημα είναι απειλή κυρίως για τη χώρα μας, και για την Κύπρο, που βρίσκονται απέναντι από την κατοχική δύναμη.

Και η Αθήνα δεν δικαιούται να κρύβεται πίσω από την ουτοπία της «ελληνοτουρκικής φιλίας»… Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε δημόσια ότι θα ζητήσει από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να καταδικάσουν την Τουρκία. Αν δεν τους πείσει, τους αξίζει να τους καταγγείλει δημόσια. Όχι για να κάνει το παλληκάρι αλλά να δώσει το μήνυμα ότι “αρκετά πιά, μέχρι εδώ. Η Ελλάδα δεν ανέχεται άλλο την κοροϊδία των δήθεν εταίρων”…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Αναστασιάδης και Μητσοτάκης δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να παγώσουν άμεσα τα εθνικά θέματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: