Υεμένη: Απελευθερώθηκαν 128 αντάρτες Χούτι, κρατούμενοι από τη Σαουδική Αραβία

FILE PHOTO: Ένοπλοι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη. EPA/STRINGER




Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση 128 σιιτών ανταρτών Χούτι από την Υεμένη που κρατούνταν στη Σαουδική Αραβία, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος που σπαράσσει τη χώρα.

Ένας συνασπισμός υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας επεμβαίνει στην Υεμένη από το 2015 για να στηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις απέναντι στους Χούτι που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Σανάα και άλλες περιοχές της χώρας.

«Σήμερα επαναπατρίζουμε 128 κρατούμενους από τη Σαουδική Αραβία προς τη Σανάα», ανακοίνωσε στο Twitter η αποστολή της ΔΕΕΣ στην Υεμένη.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ελήφθησαν υπόψη οι ανθρωπιστικές μας ανησυχίες προς όφελος των οικογενειών που αναμένουν την επιστροφή των συγγενών τους», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Ο συνασπισμός υπό το Ριάντ είχε ανακοινώσει την Τρίτη την επικείμενη απελευθέρωση 200 κρατούμενων Χούτι.

Η σημερινή ανακοίνωση γίνεται μετά τον περιορισμό των επιθέσεων των Χούτι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και τις δηλώσεις στις αρχές Νοεμβρίου ενός Σαουδάραβα αξιωματούχου ο οποίος έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός «διαύλου» επικοινωνίας με τους Χούτι με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο τη Δευτέρα οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του αραβικού συνασπισμού στη Χοντέιντα, το λιμάνι της δυτικής Υεμένης, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη είχαν δεχθεί να ανταλλάξουν 15.000 κρατούμενους στο πλαίσιο συμφωνίας την οποία είχαν υπογράψει το 2018 στη Σουηδία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όλοι οι όροι της οποίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Ο αραβικός συνασπισμός άφησε ελεύθερους οκτώ Χούτι τον Ιανουάριο και οι αντάρτες 200 μαχητές του συνασπισμού τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, μετά την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της το 2015.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι και 24,1 εκατομμύρια, περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης, έχουν ανάγκη βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος τακτικά κάνει λόγο για «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως» και καταγγέλλει τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττουν όλες οι πλευρές.

Με πληροφορίες από AFP- Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ε.Μ.

Ναρκω – υποβρύχιο με τρεις τόνους κοκαΐνης αξίας 100 εκατ. ευρώ συνέλαβε η ισπανική αστυνομία

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: