Βροχές έως το μεσημέρι της Παρασκευής, προβλέπει το meteo: Βελτίωση από το απόγευμα

File Photo: Δυνατές βροχές, ακόμη και χαλαζοπτώσεις σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φώτης Πλέγας Γ.




Πάνω από 12.000 κεραυνοί, από τους οποίους οι 4.000 εντός της ελληνικής επικράτειας, είχε προκαλέσει έως το απόγευμα της Πέμπτης, 7 Νοεμβρίου, η εκ δυσμάς κακοκαιρία, σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί απεικονίζεται το μέτωπο και με κίτρινους σταυρούς οι περιοχές όπου σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» εκδηλώθηκαν καταιγίδες στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

 

  • Οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώθηκαν το πρωί της Πέμπτης 7/11, στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, έως το βράδυ επεκτείνονται στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, ενώ τις νυκτερινές ώρες θα κινηθούν ανατολικότερα. Κατά τη διάρκεια τη νύχτας προς Παρασκευή βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, στις Σποράδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως το ξημέρωμα της Παρασκευής, και επισημαίνονται οι περιοχές όπου περιμένουμε τα εντονότερα φαινόμενα.

 

  • Όσο για αύριο Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους θα εκδηλωθούν σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στις Κυκλάδες, στις Σποράδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μέχρι το βράδυ πάντως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη βορειοανατολική χώρα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης από την Αφρική, όπως φαίνεται και στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.

 

Δελτίο καιρού για Παρασκευή 8/11

  • Αναλυτικότερα, αύριο Παρασκευή, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τοπικά έντονα φαινόμενα τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες στα δυτικά και τις από τις απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα τμήματα, με τα φαινόμενα αργά το βράδυ να περιορίζονται στα βορειοανατολικά. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 18 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 21, στην Ήπειρο από 10 έως 20 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 24 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 16 έως 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 22 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

  • Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και μικρή εξασθένηση το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές κατά περιόδους και σποραδικές καταιγίδες φαινόμενα που δεν αποκλείεται να είναι πρόσκαιρα έντονα. Μετά το μεσημέρι ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε νοτιοδυτικούς και από τις απογευματινές ώρες σε δυτικούς με εντάσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 18 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βροχές και καταιγίδες, με παροδικά έντονα φαινόμενα, αλλά μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Σχετικά αυξημένες οι συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς.

Πηγή: meteo/EAA

Σύσκεψη με τη συμμετοχή λιμεναρχών των νησιών για το μεταναστευτικό στο Αρχηγείο του Λιμενικού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: