Βομβαρδισμένο τοπίο η Κινέττα μετά την επέλαση του Γηρυόνη: Η πρόβλεψη του καιρού

File Photo: Σοβαρές ζημιές άφησε πίσω του ο «Γηρυόνης» στην Κινέττα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ/STR




Σε βομβαρδισμένο τοπίο παραπέμπει η Κινέττα  λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα από την επέλαση του «Γηρυόνη». Οι κάτοικοι εξακολουθούν να διαχειρίζονται τις καταστροφές που άφησε πίσω της σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές η κακοκαιρία, ενώ συνεχίζουν να έρχονται στο φως  προσωπικές μαρτυρίες που αναδεικνύουν τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετώπισαν πολλά νοικοκυριά της περιοχής.

Για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε εκείνη και η οικογένειά της μίλησε η μητέρα ενός 3χρονου κοριτσιού που σώθηκε τελευταία  στιγμή, όταν τα ορμητικά νερά έσπασαν το παράθυρο του δωματίου της και άρχισαν να πλημμυρίζουν το σπίτι που διέμεναν. «Εχουμε πέσει για ύπνο και ακούμε ένα τρομακτικό θόρυβο σαν να σπάει το σπίτι, σαν να σπάνε τα θεμέλια. Οταν πάτησα κάτω, όλα ήταν στεγνά αλλά μέσα σε δευτερόλεπτα έφτασε το νερό», περιέγραψε στον Σκάι.

File Photo: Κατολισθήσεις στην περιοχή της Κινέττας. ΑΠΕ ΜΠΕ. Περιφέρεια Αττικής

Η γυναίκα κατευθύνθηκε στην πόρτα ενώ ο σύζυγος της έτρεξε να πάρει το κοριτσάκι, το οποίο έφεραν κοντά του τα λασπόνερα που είχαν σχηματίσει χείμαρρο μέσα στο σπίτι. Οπως σημειώνει η μητέρα του 3χρονου, τα νερά μπήκαν στο σπίτι όταν κορμός ενός δέντρου έσπασε την μπαλκονόπορτα στο υπνοδωμάτιο του κι από αυτό μάλιστα είχε προέλθει ο θόρυβος που είχε ακουστεί στην αρχή.

«Ο Κωνσταντίνος, ένιωσε ένα αντικείμενο να έρχεται προς τα πάνω του, το άρπαξε και ήταν το παιδί» αναφέρει η μητέρα περιγράφοντας την ορμή με την οποία το νερού παρέσυρε την 3χρονη κοπέλα, η οποία ευτυχώς δεν τραυματίστηκε», είπε.

Τις πληγές της μετρά και η Ρόδος ύστερα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης». Οι καταστροφές που έχει υποστεί το νησί είναι τεράστιες, ενώ αποτυπώνονται σε βίντεο και δορυφορικές φωτογραφίες ανάσα.

Συγκλονίζουν τα πλάνα από την κατάρρευση της γέφυρας Μάκκαρη, η οποία το βράδυ της Δευτέρας κόπηκε στη μέση.

Ηπιος καιρός μετά τη θύελλα

Μία ήπια χειμωνιάτικη ημέρα, μετά το χάος που προκάλεσε ο «Γηρυόνης» προβλέπουν για σήμερα  οι μετεωρολόγοι. Κάποιες βροχές σε τοπικό επίπεδο και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου και της Κρήτης, δίχως να εκφράζονται ανησυχίες ως προς την έντασή τους.

Πιο αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού από το meteo.gr για την Τετάρτη:

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο Αιγαίο, στη Χαλκιδική, στην Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και από το απόγευμα και στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 11 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 7 έως 15, στην Ήπειρο από 5 έως 18, στη Θεσσαλία από 8 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 19, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 18, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 11 έως 17 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 14 έως 19.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νότιους 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε δυτικούς και νοτιοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε δυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, σταδιακά όμως θα γίνουν δυτικοί και νοτιοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχοπτώσεων υπάρχει το μεσημέρι και απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, iefimerida

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στην Κινέτα και την Χαλκιδική: Βιβλική καταστροφή (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: