Βολές για αντισημιτισμό και προβάδισμα Τζόνσον “στριμώχνουν” Κόρμπιν κι Εργατικούς

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτός της υστέρησης έναντι των Τόρις, αντιέτωπος με κατηγορίες για αντισημιτισμό. EPA/ANDY RAIN




Σφοδρές επικρίσεις δέχεται ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν για το γεγονός ότι σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο BBC το βράδυ της Τρίτης απέφυγε τέσσερις φορές σε ισάριθμες ερωτήσεις να απολογηθεί για τα φαινόμενα αντισημιτισμού στο κόμμα του.

Οι Εργατικοί βρίσκονται σε διαρκή αναταραχή λόγω των καταγγελιών για αντισημιτική συμπεριφορά στελεχών και μελών, με τον κ. Κόρμπιν να έχει κατηγορηθεί πως δεν πράττει αρκετά ώστε να εξαλείψει το φαινόμενο.

  • Ο επικεφαλής ραβίνος της Βρετανίας Εφραίμ Μιρβίς κατηγόρησε με άρθρο του τον κ. Κόρμπιν ότι έχει επιτρέψει τη διάχυση «δηλητηρίου» στο κόμμα, χαρακτηρίζοντάς τον «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό.

Στη συνέντευξή του ο κ. Κόρμπιν είπε ότι ο ραβίνος «κάνει λάθος», ισχυριζόμενος ότι το κόμμα έχει λάβει μέτρα.

  • Με τον κ. Κόρμπιν διαφώνησε, ωστόσο, ο λόρδος Φάλκονερ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σε κυβερνήσεις Εργατικών που έχει αναλάβει την εξέταση της κατάστασης ως προς τα φαινόμενα αντισημιτισμού.

Όπως δήλωσε μετά από τη συνέντευξη, «υπάρχουν 130 υποθέσεις αντισημιτισμού που εκκρεμούν, μερικές επί χρόνια και ξεχωριστά από αυτές τις υποθέσεις υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες περιπτώσεις που πρέπει να ερευνηθούν. Πρόκειται για αποτυχία της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος».

Με τη στάση του ηγέτη τους διαφώνησαν δημοσίως ορισμένοι υποψήφιοι βουλευτές των Εργατικών, που σχολίασαν ότι το κόμμα θα έπρεπε να απολογηθεί στην εβραϊκή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άλλα στελέχη, πάντως, επισημαίνουν ότι ο κ. Κόρμπιν έχει πει στο παρελθόν ότι λυπάται για τα φαινόμενα αντισημιτισμού στο κόμμα.

Ο ηγέτης των Εργατικών είπε πολλές φορές στην ίδια συνέντευξη στο BBC ότι κανένα είδος ρατσισμού, είτε αντισημιτισμός είτε ισλαμοφοβία δεν έχει θέση στο κόμμα του και στην κοινωνία.

  • Εν τω μεταξύ, ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων, 30%, θεωρεί προσωπικά τον Τζέρεμι Κόρμπιν  αντισημίτη και προσωπικά τον Μπόρις Τζόνσον ρατσιστή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov για τους Times.

Η ίδια δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων στους Συντηρητικούς έναντι των Εργατικών στην πρόθεση ψήφου, 43% έναντι 32%, διαφορά μειωμένη κατά 1%.

Ακριβώς τα ίδια ποσοστά δίνει στα δύο μεγάλα κόμματα και η δεύτερη δημοσκόπηση της ημέρας από την Kantar, με τη διαφορά στη συγκεκριμένη μέτρηση να έχει μειωθεί κατά 3%.

ΚΥΠΕ/Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο- Βρετανία/ΓΧΡ

«Ουδέτερος» σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: