Βήμα σημειωτόν στο Κυπριακό επιβάλει η Αγκυρα: Δεν “περπάτησε” η τριμερής του Βερολίνου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προβαίνει σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά το άτυπο δείπνο που παρακάθισε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον κατοχικό ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο 25 Νοεμβρίου 2019. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Χωρίς εκπλήξεις και με πλήρη αποτύπωση του «φρένου» που έχει θέσει η Άγκυρα στην διαδικασία για το Κυπριακό, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ μετά από σχεδόν 2,5 ώρες η Τριμερής Συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο.

  • Ο κ. Γκουτέρες μετά από το δείπνο και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους δυο ηγέτες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απλώς ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τις επαφές με τις Εγγυήτριες Δυνάμεις για σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης και ότι οι δυο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το πλαίσιο που διαμορφώνεται με την δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων που παρουσίασε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντανα (για τις οποίες πάντως υπάρχει εντελώς διαφορετική ερμηνεία και εκτίμηση από το τις δυο πλευρές).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα ειχε διαμηνύσει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι δεν επιθυμούσε να γίνει το επόμενο βήμα στην διαδικασία εκτός εάν γίνονταν αποδεκτοί οι όροι που έθετε, που όμως δεν μπορουν να γίνουν αποδεκτοί από την Ελληνοκυπριακή πλευρά..

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και πάλι ο τρόπος που ο κ. Γκουτιερες επιχειρεί να εφαρμόσει την «ισότητα» των δυο μερών καθώς αναφέρεται στον κ. Αναστασιάδη ως «ηγέτη» της ελληνοκυπριακής κοινότητας και όχι ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ για λογούς …ισότητας στην μια παράγραφο αναφέρεται πρώτα στον «Τουρκοκύπριο ηγέτη» και στην επόμενη αντιστρέφει την σειρά αναφερόμενος πρωτα στον «Ελληνοκύπριο ηγέτη».

  • Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι ότι ο κ. Γκουτιερες παραδέχθηκε ότι πρέπει να εντείνει και να διευρύνει τις προσπάθειες του για την επίτευξη συμφωνίας επι των Όρων Αναφοράς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βαση για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Δεν θα πρέπει πάντως να αποκλεισθεί το αμέσως προσεχές διάστημα να επιχειρήσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να συγκαλέσει Άτυπη Πενταμερή για την συζήτηση των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό.

Η Δηλωση Γκουτέρες:

Το βράδυ συναντήθηκα ανεπίσημα με τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Μουσταφά Άκιντζί, για να γίνει απολογισμός των προσπαθειών για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος. Οι συζητήσεις μας ήταν επικεντρωμένες και ειλικρινείς.

Αμφότεροι οι ηγέτες χαιρέτισαν την εμπλοκή μου και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν διακανονισμό που θα βασίζεται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των OP4 των ΗΕ Ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας (1991). Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, με κίνητρο την αίσθηση του επείγοντος, συμφώνησαν ότι η επίτευξη ολοκληρωμένης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος σε προβλέψιμο ορίζοντα είναι υψίστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία και των δύο κοινοτήτων και ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο.
Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην κοινή διακήρυξη της της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων που παρουσίασα στις 30 Ιουνίου 2017 με σκοπό την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα προετοιμάζει τον δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

Ενόψει αυτών των συζητήσεων, συμφώνησα να διευρύνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης της συναίνεσης για σταδιακά, ουσιαστικές και προσανατολισμένες στα αποτελέσματα διαπραγματεύσεις με την νωρίτερο δυνατή ευκαιρία. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύομαι να διερευνήσω με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις Εγγυήτριες Δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσω άτυπη συνάντηση Πέντε μερών συν τον ΟΗΕ σε κατάλληλο στάδιο.

Αναγνωρίζεται ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την υποστήριξή της στη διευκόλυνση αυτής της συνάντησης.

“Αινιγματική” ανακοίνωση του Γκουτέρες: Άτυπη πενταμερής για Κύπρο σε “κατάλληλο στάδιο”!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: