Βαρβιτσιώτης: Η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν επηρεάζει τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις

File photo: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




«Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει συμπεριφερθεί ως ο διεθνής ταραξίας της περιοχής» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Όταν το έθεσα στον Τούρκο ομόλογό μου χθες, στη Θεσσαλονίκη, αντέτεινε “τα βλέπουμε λάθος” και του ανταπάντησα πως δεν τα βλέπουμε λάθος, γιατί δεν  πρόκειται για μια ελληνική θέση, αλλά για μια θέση της ΕΕ» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις για την παραβατική συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία έχει παραβιάσει με τις παράνομες γεωτρήσεις και σημείωσε όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού:

«Είναι σίγουρο πως η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος γείτονας. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε μια σταθερή θέση στα εθνικά μας θέματα και να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους συνεννόησης σε μια σειρά από θέματα που δεν αγγίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά ορίζουν τις μεταξύ μας οικονομικές, εμπορικές και άλλες σχέσεις, όπως για παράδειγμα το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης- Θεσσαλονίκης».

  • Ερωτηθείς για τη συνάντηση Ερντογάν- Τραμπ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν είναι κάτι που επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, γιατί όπως επισήμανε, «αυτές βρίσκονται στο υψηλότερο και ανώτερο σημείο που έχουν βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του γραφείου του.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε πως δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα διμερές μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας, αλλά για ευρωπαϊκό, αφού οι απειλές που εκτοξεύονται, δεν εκτοξεύονται απέναντι στην Ελλάδα, αλλά ενάντια στις Βρυξέλλες και την ΕΕ σήμερα. «Ουδέποτε ακούσαμε τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει “θα πλημμυρίσουμε την Ελλάδα”, αλλά “θα πλημμυρίσω την Ευρώπη” που είναι μια ευθεία απειλή απέναντι στην ΕΕ» σημείωσε.

Σχετικά με τη Διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε πως η διαδικασία έχει «ελληνική σφραγίδα» και ότι η ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ αποτελεί στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη, από το 2003. Μήνυμα για τη σημασία της συνέχισης της ενταξιακής πορείας τους θα στείλει, άλλωστε, και η Σύνοδος όλων των βαλκανικών χωρών, που η ελληνική πλευρά παίρνει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει εντός του έτους, επισήμανε.

Αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι αυτό που ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον ομόλογό του στην κατ’ ιδίαν συζήτησή τους χθες στη Θεσσαλονίκη, ήταν μια ξεκάθαρη στάση στήριξης τουλάχιστον στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έχει λειτουργικά και ουσιαστικά ελαττώματα, όπως προσέθεσε.

Τέλος, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, χαρακτήρισε το νέο εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων μια γενναία πρωτοβουλία, για να αποκτήσουν τα ελληνικά προϊόντα ενιαία ταυτότητα και να καμφθεί η προσπάθεια καπήλευσης του μακεδονικού ονόματος από τη γειτονική πλευρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το προσφυγικό συζήτησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ σε τηλεφωνική εποκοινωνία

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: