Τζιχαντιστή – εντολέα επιθέσεων σε Γερμανία και Ρωσία ισχυρίζεται ότι κρατά η Τουρκία

File Photo: Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι κρατά στέλεχος του ΙΚ που έδωσε εντολή για επιθέσεις σε Γερμανία και Ρωσία: Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα κρατεί ένα “σημαντικό μέλος” της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το οποίο συγκεκριμένα, κατά τον αξιωματούχο αυτό, σχεδίασε επιθέσεις στη Γερμανία και τη Ρωσία, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Hurriyet.

“Είναι ένα σημαντικό πρόσωπο του ΙΚ. Είναι αυτός που σχεδίασε και έδωσε εντολή για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το 2018 στη Ρωσία και την επίθεση μέσα σε κατάστημα στο Αμβούργο, στη Γερμανία”, δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας παρουσίασε το πρόσωπο αυτό ως ειδικό στα εκρηκτικά και “εκπαιδευτή στις επιθέσεις αυτοκτονίας”. Σύμφωνα με τον Σοϊλού, ο άνδρας αυτός, που αναφέρεται ως Γιουσούφ Χέμπα, συνελήφθη από τις τουρκικές δυνάμεις στην Αζάζ, στη βόρεια Συρία.

Ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις επιθέσεις στη Γερμανία και τη Ρωσία τις οποίες αποδίδει στον Χέμπα, γνωστό επίσης με το κωδικό όνομα “Αμπου Τζιχάντ Αλ-Ντιν Αλ-Νασρ Ουμπέιντα”.

Όσον αφορά την επίθεση στο Αμβούργο, φαίνεται ότι ο υπουργός αναφέρεται σε εκείνη που διαπράχθηκε τον Ιούλιο του 2017 από έναν αιτούντα άσυλο η αίτηση του οποίου απορρίφθηκε, ο οποίος σκότωσε έναν άνθρωπο καταφέροντας του μαχαιριές και τραυμάτισε έξι ακόμη ανθρώπους μέσα σε σούπερ μάρκετ. Η ενέργειά του υποκινήθηκε σύμφωνα με τη δικαιοσύνη από “τον ρατσιστικό ισλαμισμό”.

Δεν είναι σαφές επί του παρόντος σε ποια “βομβιστική επίθεση” στη Ρωσία αναφέρεται ο Σοϊλού.

Ιδιαίτερα σημαντική χώρα διαμετακόμισης για τους τζιχαντιστές που πήγαν στη Συρία μετά την έναρξη το 2011 της σύγκρουσης που πλήττει τη χώρα αυτή, η Τουρκία δηλώνει ότι κρατεί σήμερα εκατοντάδες μέλη του ΙΚ στις φυλακές της και σε περιοχές που ελέγχει στη Συρία.

Η Άγκυρα κατηγορήθηκε ότι περιόρισε τη μάχη κατά των εναπομεινάντων στοιχείων του ΙΚ αρχίζοντας τον περασμένο μήνα στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία κατά κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις χώρες της Δύσης κατά των τζιχαντιστών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει συλλάβει 287 άτομα που είχαν διαφύγει από φυλακές για μέλη του ΙΚ στη Συρία μετά την έναρξη της επίθεσης της Άγκυρας.

Περίπου 70 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν στην πόλη Ρας αλ Άιν

Αρκετές δεκάδες Σύροι πρόσφυγες, εγκατεστημένοι στην Τουρκία, επέστρεψαν για πρώτη φορά σήμερα σε μια ζώνη της βορειοανατολικής Συρίας απ’ όπου η Άγκυρα εκδίωξε τον περασμένο μήνα τους μαχητές της αραβοκουρδικής οργάνωσης SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις).

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, περίπου 70 Σύροι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έφτασαν στη συριακή πόλη Ρας αλ Άιν, υπό την επίβλεψη του τουρκικού στρατού και των Σύρων ανταρτών, συμμάχων της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που Σύροι οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους επιστρέφουν σε αυτή τη ζώνη.

Τον περασμένο μήνα η Τουρκία ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία για να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση». Οι επιχειρήσεις αυτές ανεστάλησαν κατόπιν δύο συμφωνιών της Άγκυρας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που προέβλεπαν την αποχώρηση της YPG από τη μεθόριο. Ωστόσο, με την επέμβασή της αυτή η Τουρκία έθεσε απευθείας υπό τον έλεγχό της μια λωρίδα μήκους 120 χιλιομέτρων και πλάτους 30 στα σύνορα των δύο χωρών, ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν.

Με πληροφορίες από AFP, Anadolu via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ξεκαθαρίσματα στο CDU: Όσοι διαφωνούν να μιλήσουν τώρα είπε η Καρενμπάουερ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required