Τριήμερο εθνικό πένθος μετά την επίθεση με τους 38 νεκρούς στην ανατολική πόλη Μπούνγκου

Τριήμερο πένθος για τους νεκρούς της επίθεσης στη Μπουρκίνα Φάσο. Photo via @Quest4sam




Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε σήμερα στη Μπουρκίνα Φάσο μετά την ενέδρα χθες εναντίον αυτοκινητοπομπής καναδικής μεταλλευτικής εταιρίας, στην οποία 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό. Η επίθεση που αποδίδεται στους τζιχαντιστές είναι η πιο αιματηρή που έχει γνωρίσει η χώρα.

“Κηρύσσω από αύριο, 8 Νοεμβρίου εθνικό πένθος 72 ωρών”, δήλωσε ο πρόεδρος Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ σε μήνυμά του προς το έθνος που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο. “Ο προσωρινός απολογισμός ανέρχεται σε 38 νεκρούς”, διευκρίνισε.

Χθες βράδυ, ο κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας, συνταγματάρχης Σάιντου Σάνου είχε αναφέρει ότι ο προσωρινός απολογισμός ήταν 37 νεκροί και 60 τραυματίες.

Ο πρόεδρος Καμπορέ καταδίκασε “αυτές τις απεχθείς ενέργειες που (…) στοχεύουν να σπείρουν την ψύχωση στον λαό μας και να αποσταθεροποιήσουν την δημοκρατία μας” και κάλεσε σε “γενική κινητοποίηση κατά της τρομοκρατίας”. Ανακοίνωσε επίσης την “στρατολόγηση εθελοντών για την προστασία των περιοχών που απειλούνται”.

Η επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης από άγνωστους ενόπλους εναντίον αυτοκινητοπομπής πέντε λεωφορείων που μετέφεραν εργάτες από το χρυσωρυχείο του Μπούνγκου, το οποίο εκμεταλλεύεται η καναδική εταιρία Semafo, στην ανατολική Μπουρκίνα Φάσο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το ορυχείο.

Τα πέντε λεωφορεία μετέφεραν προσωπικό, επιχειρηματίες και προμηθευτές που είχαν σχέση με την εταιρία και συνοδεύονταν από στρατιώτες.

Είναι η πλέον αιματηρή ενέργεια που σημειώνεται στη χώρα μετά την έναρξη της τζιχαντιστικής βίας πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

Η εταιρία Semafo ανακοίνωσε την “αναστολή των επιχειρήσεων” στο ορυχείο της στο Μπούνγκου “από σεβασμό προς τα θύματα και τους συγγενείς τους”.

“Είμαστε συντετριμμένοι από την πρωτοφανή αυτή επίθεση”, δήλωσε ο Μπενουά Ντεζορμό, πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της Semafo.

Το ορυχείο του Μπούνγκου είναι ο “ακρογωνιαίος λίθος” της Semafo από το οποίο αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της, σύμφωνα με τον Ντεζορμό. Στο τρίτο τρίμηνο η Semafo, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στην Ακτή Ελεφαντοστού, παρήγαγε συνολικά 68.000 ουγγιές χρυσού, από τις οποίες 55.000 εξορύχτηκαν από το ορυχείο της στο Μπούνγκου, την εκμετάλλευση του οποίου έχει από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Αιματηρές επιθέσεις εναντίον αυτοκινητοπομπών που μετέφεραν προσωπικό από αυτό το ορυχείο και των συνοδειών τους τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2018 προκάλεσαν τον θάνατο 11 ανθρώπων συνολικά. Από τον Αύγουστο του 2018, όλοι οι ξένοι που εργάζονται στις εγκαταστάσεις αυτές μεταφέρονται με ελικόπτερο από την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Με πληροφορίες από AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ανήσυχη η Μέρκελ για τις απώλειες αμάχων στη Συρία: Προσπάθεια να διατηρηθούν οι δίαυλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: